Географія Конклаву. Церква відкрита усім народам
  • Срд, 13/03/2013 - 14:07

Зі 115 кардиналів-виборців, у Сикстинську Каплицю для вибору Папи Римського, увійшли 60 представників європейських країн, 33 кардинали з Американських континентів, з Африки 11, з Азії 10 та з Океанії один.

Серед країн, найбільше число виборців на Конклаві посідає Італія – 28 кардиналів; за ними йдуть Сполучені Штати Америки – 11, та Німеччина – 6. Бразилія, Іспанія та Індія мають по 5 кардиналів-виборців. Не буде у цьому Конклаві представників Великої Британії та Індонезії, натомість у число виборців Наступника св. Апостола Петра увійшли представники тих країн, які не брали участь у Конклаві 2005 року, зокрема, Гонконг, Єгипет та Кенія.

Відповідно до статистичних даних, 40 кардиналів працювали чи працюють у Римській Курії, або інших церковних установах Ватикану. 67 виборців підніс до кардинальської гідності Бенедикт ХVІ.

Середній вік виборців Папи складає 71 рік. У Конклаві братиме участь кардинал, якому виповнилося 80 років Це кардинал Вальтер Каспер, вислужений Президент Папської Ради сприяння єдності християн. Відповідно до канонічного права, він має право приймати участь у виборах Папи, оскільки йому виповнилося 80 років 5 березня, після того як розпочався період Sede Vacante. Нагадаємо, що кардиналу Любомиру Гузару, вислуженому Главі УГКЦ, 80 років виповнилося за два дні до Sede Vacante, і тому він не увійшов до складу Конклаву. Наймолодшими кардиналами на Конклаві є Глава Сиро-Маланкарської Церкви кардинал Тоттункал з Індії – 54 роки, та кардинал Луїс Антоніо Таґле, Архиєпископ Маніли на Філіппінах – 56 років.

19 кардиналів належать до чернечих Орденів чи Згромаджень, з них найчисленніші представники салезіян – 4, францішкан – 3, два домініканці та один єзуїт. Згідно зі статистикою Папського Григоріанського Університету, 57 кардиналів-виборців є випускниками цього навчального закладу.

Загальний склад Колегії кардиналів, разом з тими, які не братимуть участі у виборі Папи, на сьогоднішній нараховує 207 членів.

Джерело: Радіо Ватикан