Гібралтар приєднується до цивілізації смерті: референдум щодо легалізації абортів
  • Пон, 28/06/2021 - 16:37

24 червня 23 тисячі мешканців британського Гібралтару мали право брати участь у референдумі щодо легалізації абортів. Із них близько 35 % проголосували “за” їх “лібералізацію”.

Явка була низькою та склала 52, 75 %. Досі на Гібралтарі діяло законодавство, що захищало зачате життя. Аборт був дозволений лише в одному у випадку – якщо це питання життя чи смерті матері. 

Вбивство зачатої дитини теоретично каралося довічним ув'язненням.

Гібралтар має широку автономію у внутрішніх справах і своє законодавство щодо захисту життя. Запропоновані нові норми дозволяють здійснення аборту у випадку “серйозних вад розвитку плода”, а також до 12 тижня вагітності, якщо є загроза здоров'ю матері, у випадку зґвалтування чи інцесту. 

Лікарям залишене право покликатися на спротив сумління і відмовитися від проведення аборту.

Про-лайф – організації та Церква закликали зупинити ці зміни. Проте вони були прийняті місцевим парламентом та винесені на референдум. Три основні політичні партії та глава місцевого уряду Фабіан Пікардо підтримали запропоновані норми. 

За змінами також стоїть Верховний Суд Великобританії, що постановив у іншій, але подібній справі, що північно-ірландське законодавство у цьому відношенні суперечить Європейській конвенції з прав людини. Таким чином Північна Ірландія була змушена внести зміни до законодавства, а прецедент викликав законодавчі зміни і в Гібралтарі.

Референдум був призначений на березень, але його перенесли у зв'язку з пандемією коронавірусу. Зараз на Гібралтарі всі вже щеплені, а обмеження скасовані. 

Проведення референдум зумовлене міжнародним тиском. Подібний наступ стосується і багатьох інших країн Латинської Америки, а також Ірландії, Польщі та Мальти.

Прем'єр-міністр Гібралтару, соціаліст Фабіан Пікардо, який керував кампанією “за”, визнав, що аборти є "дражливою темою", проте оцінив результат як “необхідний крок” саме через рішення Верховного Суду Великобританії від червня 2018 року у справі Північної Ірландії.

Тож проабортивне "міжнародне співтовариство" здобуло чергову перемогу.