Гілларі Клінтон: Релігійні переконання проти абортів слід змінити
  • Нед, 26/04/2015 - 16:29

Виступаючи на впливовому зібранні в Нью-Йорку, Гілларі Клінтон заявила, що «релігійні переконання», що засуджують «репродуктивні права», «слід змінити».

«Так, нам вдалось зменшити рівень смертності матерів вдвічі, однак ще багатьом жінкам відмовляють у доступі до репродуктивного здоров’я», – говорила Гілларі Клінтон на Саміті «Жінки у світі».

Ліберальні політики використовують «репродуктивне здоров’я» як узагальнюючий термін, що включає аборти. Слова Гілларі були відлунням минулорічного виступу президента Національної жіночої організації Террі О’Ніл, котра назвала аборт «необхідним засобом для уникнення великого горя смертності немовлят», повідомляє «LifeSite News».

Кандидат від демократів на майбутніх президентських виборах додала, що уряди повинні застосовувати силу державного примусу, щоб визначити наново традиційні релігійні догми.

«Права повинні існувати на практиці, а не лише на папері. Закони необхідно підкріплювати ресурсами та політичною волею», – сказала вона. «Глибинні культурні коди, релігійні переконання і структурні упередження слід змінити». Цей вислів викликав бурю оплесків на конференції феміністок.

Гілларі Клінток також додала, що заперечення на релігійній основі мандату про охорону здоров’я, плановане батьківство та питання гомосексуалістів і трансгендерних осіб є перепоною, яку уряд повинен подолати.

«Америка зробить крок вперед, коли усім жінкам буде гарантовано право самим робити вибір щодо свого здоров’я, а не коли цей вибір у них забиратиме роботодавець типу «Hobby Lobby»[1], – сказала вона. Минулого року Верховний Суд постановив, що тісно споріднені до цієї компанії корпорації мають право бути винятком до закону «ObamaCare», який вимагає в роботодавців покривати страхові витрати своїх працівників на абортивні, контрацептивні та стерилізаційні засоби – закон, який противиться вченню Католицької Церкви та інших християнських церков.

Клінтон заявила, що «дехто пробує виставити себе як лідера… і відібрати фінансування від провідної в країні організації, яка допомагає планувати сім’ї», («Planned Parenthood»), «і хоче знову змусити страхові компанії знімати плату з жінок лише через наш гендер».

«Ми зробимо крок вперед, коли підтримаємо лесбіянок та трансгендерних жінок … а не звільнятимемо їх з добрих посад лише за те, кого вони люблять чи ким вони є», – додала вона.

І це не вперше, коли колишня перша леді США висловила думку, що ліберальна соціальна політика повинна замінити релігійні погляди. В грудні 2011 р., виступаючи в Женеві, тодішня держсекретар Гілларі Клінтон сказала, що «найбільший виклик виникає тоді, коли люди називають релігійні чи культурні цінності, як причину для порушення чи не-захисту людських прав представників ЛГБТ». Вислуховуючи різноманітні думки про гомосексуалізм, «ми дізнались, що жодна релігійна практика чи традиція не може бути козирем у грі проти людських прав усіх нас».

Погляди пані Клінтон, поза межами американського політичного мейнстріму, підтримали в ООН. У звіті Фонду народонаселення ООН за 2012 р. вказано, що слід подолати релігійні заперечення щодо абортивних засобів. У звіті йдеться, що «уряди та інші уповноважені органи мають відповідальність забезпечити, щоб усі форми контрацепції – включаючи стерилізаційні та абортивні засоби «екстреної контрацепції» – вважались прийнятними. Однак, якщо з культурних, релігійних чи інших причин вони несприйнятливі, то ними не будуть користуватись».

Через два роки, в лютому, Комісія ООН у справах прав дітей направила Ватикану інструкцію, відповідно до якої Католицька Церква мала б внести правки до канонічного права, визначаючи умови, за яких був би дозволений доступ до абортів

У своїй промові Галлірі Клінтон назвала правову, державну реалізацію політики феміністок «найбільшою незавершеною справою 21-го століття», яку слід довершити «не лише для жінок, але для кожного – і не лише у віддалених країнах, але тут, у Сполучених Штатах».

«Це не просто битва жінок. Це повинно стати битвою Америки і світу», – сказала вона. «У нашій країні ще багато треба зробити, ще більше треба зробити у світі, але я впевнена, що якщо ми візьмемось до справи, то разом доб’ємось цього».

Американські критики назвали безпрецедентними пропозиції Клінтон, щоб країна, заснована на свободі релігії, використовувала державну силу для зміни релігійних практик.

«Ще ніколи ми не чули, щоб кандидат в президенти був настільки зухвалий і відкрито протистояв вченню Католицької Церкви про аборти», – зазначив Біл Донох’ю із «Catholic League».

«В якомусь сенсі, це показує наскільки крайньою є проабортивна течія», – пише Ед Морріссей з HotAir.com. «Балотуватись на президента на основі обіцянок використовувати урядову силу, щоб змінити "глибинні культурні коди і релігійні переконання" – це може стати найчеснішим прогресивним слоганом в історії». Він також висловив надію, що тепер «виборці побачать справжню Гілларі Клінтон, котра відкидає їх віру так само, як це робить Обама, однак вона це робить відкрито».

Біл Донох’ю попросив Гілларі «зробити наступний крок і розказати нам як саме вона планує розвивати свою обітницю. Це цікаво знати не лише практикуючим католикам, але й євангелістам, ортодоксійним юдеям, мусульманам і усім, хто цінує життя від миті зачаття до природної смерті».

------------------------------------------

[1] Hobby Lobby – мережа магазинів у США, власники якої у вересні 2012 р. оскаржили в суді закон, відповідно до якого працедавець повинен покривати страхові витрати пацієнтів на контрацепцію та абортивні препарати. 30 червня 2014 р. Верховний Суд США постановив, що Hobby Lobby та тісно споріднені корпорації можуть бути винятком до цього закону на основі релігійних переконань та Закону про відновлення релігійної свободи