Гирька, яка перерахувала народ Ізраїлю. Історія про час, коли євреї не знали монет
  • Чтв, 22/11/2018 - 11:01

Під час просіювання грунту, проведеного організацією "Град Давида" в національному парку "Долина Цурім", була виявлена кам'яна гирька, що датується періодом Першого храму і яка використовувалася для зважування храмових пожертвувань.

Грунт надійшов в національний парк з розкопок, що проводилися у південній частині Стіни Плачу, біля Арки Робінсона. Вага гирькиі - півшекеля, так звана "бека". Саме стільки становив три тисячі років тому храмовий збір з кожного чоловіка старшого 20 років.

Монети на території Ерец Ісраель з'явилися тільки в VII столітті до н.е. До цього використовувалися срібні пластинки, які можна було розрізати гострим ножем, а отриману частину зважити на терезах, щоб визначити її ціну. Звідси і пішло слово "шекель" - те, що зважують.

"Гирьки епохи Першого храму зустрічаються вкрай рідко. Ще більш рідкісні гирьки з дзеркально вирізаними літерами. Можна зробити висновок, що її зробив майстер, який спеціалізувався на печатках - адже там відбиток повинен бути нормальним. Швидше за все, каменеріз автоматично зробив дзеркальний напис і тут", - каже археолог з Управління старовини Елі Шукрун, керівник проекту.

Вперше "бека" згадується в 38-му розділі книги "Вихід" - другій в П'ятикнижжі: "А срібла від записаних в громаду - сто талантів і тисяча сімсот сімдесят п'ять шекелів, по  шекелю святині. За беке з людини, себто по пів шекеля, шеклем святині,  з кожного , що перейшов до записаних, від двадцяти років і вище, - від шестисот трьох тисяч п'ятисот п'ятдесяти люду". Таким чином, збір пожертвувань використовувався і для перепису.

Початок проекту просіювання землі було покладено в 2005 році, коли в долину Цурім було привезено 300 вантажівок ґрунту Храмової гори, вилученого за рішенням Вакфа при будівництві підземної мечеті аль-Маруана в 1996-1999 роках. В ході робіт Вакф використовував важку техніку.

Грунт, який залишався недоторканим протягом тисячоліть, було повалено в Кедронскій долині як будівельне сміття. Проект, який фінансується організацією "Град Давида" і який задіює добровольців, дозволив врятувати від знищення сотні археологічних артефактів.