Глава Англіканської церкви у Ватикані
  • Пон, 16/06/2014 - 13:41

Глава Англіканської Церкви, Архиєпископ Джастін Уелбі в суботу розпочав триденний візит до Риму і Ватикану. 16 червня вранці він мав зустріч з Папою Франциском. Візит пов'язаний зі спільною березневою ініціативою щодо боротьби з сучасним рабством і торгівлею людьми.

Папа та Архиєпископ зустрічалися у Ватикані торік 14 червня. Архиєпископ Уелбі молився біля гробу св. Петра, а також, за власним бажанням, на могилі св. Папи Івана Павла II.

Ця ініціатива є платформою для міжрелігійної співпраці «Глобальна мережа свободи» (Global Freedom Network).

Угода, яку підписали у Ватикані 17 березня представники різних релігій та фундація «Walk Free», покликана допомогти в боротьбі з сучасними формами рабства і торгівлі людьми. Підписанти документу поставили перед собою мету ліквідувати ці явища на планеті до 2020 року.

Одним з ініціаторів створення мережі є Католицька Церква. Від імені Святішого Отця підпис на документі поставив єпископ Марсело Санчес Сорондо, канцлер Папської академії соціальних наук. До того ж, під угодою поставили свої підписи представники великого імама каїрського університету Аль-Азхар, англіканського Архиєпископа Кентерберійського і фундації «Walk Free».

В угоді наголошується, що рабство і торгівля людьми є злочинами проти людства. Фізична, економічна та сексуальна експлуатація чоловіків, жінок і дітей стосується майже 30 мільйонів осіб. Підписанти закликають усіх віруючих, що керують країнами і людей доброї волі, спільно працювати задля цієї справи.

Незважаючи на численні ініціативи щодо цього явища, його масштаби зростають. «Жертв часто ховають у місцях проституції, на заводах і фермах, в рибальських човнах, на незаконних підприємствах, у приватних будинках за зачиненими дверима і в тисячі інших місцях у містах, селах, як у багатих, так і в найбідніших» – йдеться в документі.

Серед конкретних пропозицій – заохочення, щоби всі конфесії і релігії вжили всіх можливих їм заходів. Особливе місце тут мають займати  конфесійні освітні заклади, які мають повідомляти про існування рабства і торгівлю людьми, а також вчитися боротися з цим явищем. «Наш світ треба звільнити від цього жахливого зла, цього злочину проти людства. Ця угода означає початок і обіцянку, що жертв сучасного рабства і торгівлі людьми не забудуть і не проігнорують: всі знатимуть їхню історію. Ми будемо йти з ними до свободи», – йдеться в міжрелігійний угоді.