Глава Церкви ввів на престол Одеського екзарха владику Михайла (Бубнія)
  • Нед, 13/04/2014 - 12:39

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав ввів на престол Одеського екзарха владику Михайла (Бубнія).
 

Водночас владика Михайло (Бубній) став адміністратором для Кримського екзархату. Церемонія інтронізації владики Михайла відбулася в Одесі, у римо-католицькому соборі Святого Климента.

Глава Церкви нагадав, що сьогодні за літургійним календарем Візантійського обряду наступає новий період Літургійного року. Лазаревою суботою ми розпочинаємо Квітну тріодь. Починається новий час, закінчується час Чотиридесятниці і ми входимо у пасхальне таїнство, таїнство смерті і воскресіння Господа нашого Ісуса Христа.

«Сьогодні в новий період літургійного року наш Одеський і Кримський екзархати починають новий період свого життя, своєї історії. Сьогодні Церква посилає вам нового єпископа», – звернувся Предстоятель до духовенства і вірних Одеського екзархату.

Блаженніший Святослав нагадав людям, що єпископ – це є той, що оживляє Церкву в імені Ісуса Христа. Єпископ – це є той, що несе в собі повноту таїнственного життя Церкви. «Сьогодні велике свято для вас усіх. Може, хтось з вас запитує: ну, чому так довго? Адже майже рік ви чекаєте на свого єпископа. Бо майже рік минув з того часу, як ми забрали від вас владику Василія (Івасюка) і перевели його до осідку Коломийсько-Чернівецької єпархії до Коломиї. І ось цей день настав», – сказав проповідник.

«Сьогодні Христос приходить до вас, до своїх священиків, до своїх людей в образі вашого єпископа. І так як Христос викликає з гробу Лазаря: вийди, так само сьогодні ваш єпископ скаже до кожного з вас отці: отче, вийди з твоїх проблем, з твоєї біди. До кожного з вірних, які, можливо, ще є далекі від Церкви, скаже: вийде з твого дому, прийди до Христового храму, будь разом з нами, злученим з Богом, воскресни разом із воскресінням Христа, який невдовзі засяє між нами», – звернувся Глава Церкви духовенства і вірних.

Блаженніший Святослав щиро подякував за довгорічну працю в Одеському і Кримському екзархатах владиці Василеві (Івасюкові). Він тут був першим екзархом і заклав фундаменти цих екзархатів.

Предстоятель Церкви також подякував владиці Броніславові. «Владико, ви були першими, хто зібрав греко-католиків тут, у храмі. З цього катедрального собору розпочалося життя греко-католицької громади. І ми сьогодні знову у вас», – сказав Блаженніший Святослав.

Предстоятель УГКЦ висловив сподівання, що, можливо, вже за кілька років ми будемо урочисто гостити владику Броніслава в нашому катедральному соборі в Одесі.

Окремо звернувся до духовенства Одеського і Кримського екзархатів: «Будьте поєднаними з вашим єпископом так, як віруюча душа є поєднана з Богом. Тоді екзархат розвиватиметься».

Він попросив підтримати владику Михайла (Бубнія): «Щоб владика підтримав і оживив вас, а через вас усіх віруючих людей на цих теренах».

Ординарій Одесько-Сімферопольської дієцезії РКЦ Броніслав Вернадський висловив радість з приводу інтронізації владики Михайла. Він зауважив, що духовна праця є дуже нелегкою на півдні України, тому побажав новому Одеському екзархові Божого благословення.

Департамент інформації УГКЦ