Глава делегації Константинопольського патріархату не співслужив на інтронізації Предстоятеля УПЦ
  • Пон, 18/08/2014 - 12:05

Учора, 17 серпня, перед початком Божественної літургії в Києво-Печерській Лаврі, на якій було здійснено інтронізацію митрополита Київського, предстоятеля Української Православної Церкви, стався скандал: митрополиту Галльському Еммануїлові не знайшлося місця для співслужіння. В результаті глава делегації Вселенського Патріархату зняв облачення і не співслужив.

Як відомо, відповідно до загальноправославних диптихів, головне місце серед єрархії Православних Церков належить Константинопольському Престолу, що передбачає в тому числі першість у співслужінні з представниками інших помісних церков. Це правило загальноприйняте і всім відоме, що не викликає жодних сумнівів і заперечень.

Що ж сталося? Митрополиту Галльському Еммануїлові було демонстративно вказано на місце після архиєрея Московського Патріархату митрополита Іларіона (Алфеєва) і митрополита УПЦ Агафангела (Саввіна), що зробило неможливим співслужіння для представника Вселенського Патріархату.

Таким чином, уперше в новітній історії Української Православної Церкви, було настільки явно продемонстровано неповагу до Вселенського Патріархату, який не тільки займає незрівнянно високе місце в диптиху (1-е Константинополь, а 5-е Москва), але і є Матір'ю-Церквою як і для Московського Патріархату, так і для Української Православної Церкви.

Цей факт не може не викликати подиву і стурбованості: делегація Вселенського Патріархату приїхала до Києва для підтримки новообраного Предстоятеля УПЦ, у відповідь на що була прилюдно принижена.

Чи покладе це початок ослаблення автономії та самоврядування Української Церкви, досягнутого трудами покійного Митрополита Володимира? Як далі розвиватимуться відносини з Матір'ю-Церквою, яка постійно підтримувала і Церкву і народ України в цей непростий час?

Митрополит Еммануїл Адамакіс є найвпливовішим архиєреєм Вселенського Патріархату, представляє останній при Європейському Союзі в Брюсселі, очолює Богословський діалог з давньосхідними церквами, ісламом та іудаїзмом. У 2010 р. став кавалером ордена Французького Почесного легіону і в 2011 р Великим командором ордена Пошани Грецької Республіки. Як Голова Конференції православних єпископів є пріоритетним архиєреєм Франції. Він багаторазово відвідував Україну, схвалюючи Українську Церкву в її прагненнях до канонічної єдності.

Николай Лахно