Глава дипломатії Ватикану в ООН: заклик до миру в Сирії
  • Срд, 02/10/2013 - 21:43

Мир є необхідною умовою інтегрального розвитку людства. Миру і Цілей Розвитку Тисячоліття можна досягнути лише тоді, коли кожна країна повністю візьме свою відповідальність за загальне благо всіх. Це відзначив 1 жовтня в Нью-Йорку глава зовнішньополітичного відомства Ватикану на 68-й сесії Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй.

Більшу частину свого виступу Архиєпископ Домінік Мамберті присвятив трагедії в Сирії, проте не оминув також конфліктів в інших країнах Близького Сходу та в Африці. Він назвав трагічним той факт, що вони як і раніше утримуються незважаючи на декілька десятиліть діяльності ООН. Однак, позитивно оцінив діяльність заради миру, тому що вони є конкретним виразом двох фундаментальних принципів природного права, тісно пов'язаних з людською гідністю: уникнення, наскільки це можливо, війни і постійне дотримання морального права під час збройних конфліктів.

Секретар Святого Престолу у справах відносин з державами нагадав про його глибоку стурбованість долею християнських спільнот та інших меншин у Сирії. Він процитував заклик Папи Франциска до учасників зустрічі G20 у Санкт-Петербурзі, звернувши увагу на відповідальність міжнародного співтовариства за Сирію і за мирне врегулювання конфлікту шляхом діалогу. Трагедію в Сирії ватиканський дипломат описав як виклик і водночас можливість для Організації Об'єднаних Націй. "Мирне і тривале врегулювання сирійського конфлікту, – сказав Архиєпископ Мамберті, – створить важливий прецедент для нинішнього століття".