Глава Халдейської КЦ: Вчитися мужності від переслідуваних християн
  • Срд, 07/02/2018 - 16:50

«Нас вразило занепокоєння Папи з приводу ситуації в цій частині світу. Він добре ознайомлений із ситуацією в Туреччині в Іраку, Ірані та Сирії. Ми, християни, дуже відчули його близькість», – такими словами Глава Халдейської Католицької Церкви патріарх Луїс Рафаїл І Сако описав ставлення Святішого Отця до трагічної ситуації християн на Близькому Сході, яка обговорювалася під час зустрічі Папи з єпископами Халдейської Католицької Церкви, що відбулася 5 лютого 2018 р., в рамках візиту “ad Limina Apostolorum”.

За словами Вавилонського халдейського Патріарха, Святіший Отець висловив готовність підтримати ініціативи і пропозиції халдейських єпископів, спрямовані на врегулювання ситуації. «Це нам додало надії, – зазначив патріарх. – Бо іноді нам здається, що ми віддалені, і що ніхто не турбується про нас. Хоч ми й маленька громада, але наш внесок у вселенську Церкву є великий. Тому інші Церкви повинні змінити своє ставлення до цих переслідуваних християн. Ці християни – ісповідники віри».

Патріарх Луїз Рафаїл І підкреслив, що Католицька Церква і Захід в цілому повинні шанувати і поважати цих християн більше, ніж будь-коли раніше. Він висловив сподівання, що вірні Халдейської Церкви залишаться на своїх землях, але додав, що без підтримки Церкви і Святого Престолу цього важко досягнути. «Християни Заходу повинні вчитися від іракських християн мужності, їхнього відчуття родини й сопричастя», – зазначив він.

Халдеї – це назва стародавнього народу, що мешкав на Близькому Сході, на північно-західному березі Перської затоки. Сьогодні ж цим словом називають перських та месопотамських християн, особливо – тих, які прийняли унію з Римом. Сучасний устрій Халдейська Католицька Церква отримала 1830 року, коли Папа Пій VIII затвердив митрополита Івана Гормиздаса її Главою, надавши йому титул Вавилонського халдейського Патріарха. Халдейська Католицька Церква поширена на території сучасних Іраку, Ірану, Туреччини, інших країнах Близького Сходу та в діаспорі. Внаслідок подій, що відбуваються в країні протягом останнього десятиріччя, чимало з них емігрували. Осідком халдейського католицького Патріарха є столиця Іраку місто Багдад.