Глава Європарламенту про "європеїзм Церкви"
  • Суб, 12/10/2013 - 12:25

На завершення своєї статті, опублікованої у ватиканській газеті "L'Osservatore Romano", глава Європейського парламенту Мартін Шульц запросив Папу Франциска виступити перед депутатами, які представляють у Страсбурзі країни Європи. 11 жовтня 2013 р. Святіший Отець прийняв пана Шульца на аудієнції у ватиканському Апостольському палаці. "Двадцять п'ять років тому, в цей же день, Іван Павло II виступив перед Європейським парламентом, зібраним у Страсбурзі, з натхненною промовою, - написав у своїй статті німецький соціал-демократ. - Сьогодні для Європарламенту було б великою честю почути знову виступ Папи, його пророчі слова солідарності і надії".

Торкнувшись перспективи "повільного, але неухильного падіння Європи", пан Шульц написав, що Старий континент "повинен знову бути оживлений відновленим сенсом посвячення ясним цілям". Він задався питанням, які повинні бути ці цілі? І відповів, що перш за все Європу змінить сила служіння "останнім", шлях звільнення від нерівності і бідності. "Європа повинна оцінюватися на основі того, як вона ставиться до громадян, які перебувають у потребі,  до найбільш знедолених і вразливих верств населення, які ризикують своїми життями, щоб досягти берегів нашого континенту", - написав політик і послався на ситуацію на італійському острові Лампедуза.

Європу, на його думку, врятує сила діалогу. Людям, які тут живуть, треба навчитися "слухати один одного", а політикам – слухати своїх східних і південних сусідів. На думку пана Шульца, критерієм, на підставі якого потрібно оцінювати Європу, є перспективи, які вона пропонує молодим людям. Він навів трагічні цифри безробіття серед молоді на континенті і ствердив, що сьогоднішня "Європа зраджує своїх молодих громадян".

Голова Європарламенту зазначив, що "європеїзм Католицької Церкви" пропонував завжди не тільки підтримку, але і критичний аналіз та своє бачення майбутнього європейського проекту. Тому, на його думку, виступ Папи Франциска в Європейському парламенті міг би відіграти позитивну роль.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va