Глава Мальтійського ордену пішов у відставку
  • Срд, 25/01/2017 - 11:52

Глава Мальтійського ордену подав у відставку після публічного непорозуміння з Папою Франциском через скандал з одним із керівників ордену, повідомив сьогодні речник ордену.

Як інформує Catholic Herald, у вівторок Метью Фестінг зустрівся з Папою і подав відставку. Він відмовився співпрацювати з папською комісією, яка розслідувала справу усунення великого канцлера Альбрехта Фрайгерра фон Бйозелягера, пов’язану із розповсюдженням презервативів та оральних контрацептивів на Далекому Сході і в Африці під час його правління. Відмовляючись від співпраці, фра Метью посилався на статут Ордену, як суверенної одиниці.

Минулого тижня Апостольська Столиця видала заяву, в якій назвала поточну ситуацію «кризою в центральній раді Ордену».

Метью Фестінг звільнив Бйозелягера 8 грудня через скандал з розповсюдженням презервативів. Бйозелягер заявив, що зупинив програму одразу після того, як дізнався про розповсюдження контрацептивів. Керівництво Ордену вважає цей скандал дуже вагомим і називає «ганебною» відмову Бйозелягера підкоритись фра Метью і піти у відставку.

Франциск призначив комісію, яка проводить розслідування після того, як Бйозелягер заявив, що фра Метью сказав, що це Апостольська Столиця хоче його відставки внаслідок скандалу. Держсекретар Ватикану повідомив, що це не те, чого хотів Папа, а швидше – вирішення непорозуміння шляхом діалогу.

14 січня фра Метью поставив під сумнів достовірність папської комісії, припускаючи «серйозні звинувачення в конфлікті інтересів» трьох з п’яти членів комісії.

У своїй заяві від 18 січня Апостольська Столиця підтвердила «довіру до членів групи, якій Папа доручив інформувати його про поточну кризу в центральній раді Ордену, і відкидає будь-які спроби дискредитувати як цих людей, так і покладені на них завдання, наголошено в повідомленні. Ватикан розраховує на повну співпрацю в цей делікатний момент і обіцяє ухвалити відповідні рішення, спираючись на інформацію, яку надасть комітет, призначений Папою».