Глава УГКЦ: «Аби бути собою і залишатися людиною, потрібно звертати увагу на іншу особу. Тоді ми не уподібнимося до машин…»
  • Срд, 30/11/2016 - 16:42

Дуже часто між чоловіком і жінкою справді немає глибоких взаємних стосунків. Вони не мають часу одне на одного, не звертають уваги одне на одного, хоча й живуть під одним дахом. Сьогодні часто буває, що чоловік і жінка не мають часу навіть поспілкуватися протягом дня. Кожен має свої робочі цикли… Рідко сім’я збирається за одним столом…Така взаємна ізоляція є дуже небезпечною.

Наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у програмі «Відкрита Церква» на Живому ТБ, розповідаючи про загрози, що постають перед подружжям.

«Теперішня культура спілкування часом набуває егоїстичних рис, - продовжив він. - Мені нещодавно розповів один дипломат з Австрії, який має четверо дітей, що його сім’ї важко зійтися разом, аби переглянути певний фільм. Кожен має свій гаджет, комп’ютер чи планшет і дивиться те, що хоче, у своїй кімнаті. Така самоізоляція є дуже небезпечною, бо сім’я -  це «бути разом», «бути ми», «відчувати, що ми є одним цілим».

Інша небезпека, яка постає перед подружжям, - це турбота радше про матеріальне, аніж про духовне: «Ми більше часу присвячуємо речам, а не особам. І в сім’ї, яка живе під одним дахом, діти почуваються обділеними увагою батьків».

Нещодавно Папа Франциск дякував українським жінкам в Італії за те, що вони вносять сімейні цінності в італійські родини: «Вони намагаються пояснити сину чи доньці, що найняти певну особу для нагляду за батьками недостатньо. Мама і тато потребують уваги з боку дітей».

Великою небезпекою, яку сучасна культура вносить у сім’ю, є нездатність людини вийти зі свого закритого існування назустріч іншій. «Сім’ю потрібно будувати, плекати, захищати… Аби бути собою, бути людиною, потрібно звертати увагу на іншу особу. Тоді ми не уподібнимося до машин, а залишимося людьми», - розповів Блаженніший Святослав.