Глава УГКЦ: Боже Слово сьогодні каже нам, що зло є переможене
  • Суб, 22/11/2014 - 17:06

«Можливо, у нас ще не має сьогодні відчуття перемоги. Спомини тих днів у нас викликають біль, гіркоту, відчуття недовершеності справи, яка розпочалася рік тому. Але Боже Слово сьогодні нам каже, що зло є переможене», – сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час нічних чувань у Патріаршому соборі Воскресіння Христового з нагоди першої річниці Революції гідності.

«Зло є переможене, хоча остаточно його перемога буде виявлена аж наприкінці історії людства. Але кожен, хто бореться зі злом, отримує в допомогу небесне військо: Архистратига Михаїла, ангелів і архангелів», – запевнив проповідник.

І так довго, переконаний Глава Церкви, як ми є на стороні добра, – ми є непереможні. Тому рік тому почалася наша перемога, яку разом ми ще маємо звершити.

Блаженніший Святослав пригадав події річної давності. Пригадав, як рік тому розпочалося те, що увійде в історію як Революція гідності. «Вдивляючись у Боже обличчя, – каже Глава Церкви, – хочемо пригадати молоду Україну: дівчат і хлопців, кров яких першою пролилася на Майдані. Хочемо пригадати, як вони своїм прикладом збудили Україну. Як на Майдан після цієї брутальної сили прийшли сотні тисяч людей, щоби засвідчити гідність людської особи. Щоб засвідчити, що українці ніколи не змиряться зі злом, неправдою, насиллям, корупцією, з тим, що хтось намагається вкрасти в нас нашу свободу, незалежність і нашу Українську державу. Хочемо пригадати, як церкви перетворилися на осердя любові і поваги. Як Патріарший собор перетворився на батьківський дім, де відкрилася була так звана «патріарша криївка», де тисячі людей знайшли притулок».

 

Він відзначив, що 21 листопада є також особливий для християн східного обряду момент, оскільки саме в цей день святкуємо пам’ять Архистратига Михаїла і собору чесних небесних сил безплотних. Це свято в християнському розумінні – свято перемоги. «Ми знаємо, як наші воїни, які беруть участь в АТО, шукають за іконкою Архистратига Михаїла, і відчувають, що все небо воює за нас, за тих, хто є в правді», – вважає Верховний Архиєпископ.

У Патріаршому соборі в цей день молилися за всіх тих, хто страждав у цьому році. «Особливо у цей день ми згадуємо Героїв Небесної сотні. І всіх тих, хто віддав свої життя за незалежність України на Донбасі. І за всіх тих, хто сьогодні готові скласти в чисту жертву свої життя за краще світле християнське майбутнє України. Ми сьогодні особливо молимося за поранених, тих, які на своєму тілі носять рани перемоги добра. За тих, які втратили близьких, які в полоні…» – зазначив проповідник.

Глава УГКЦ відзначив, що всі угоди, договори, які гарантували нашій державі безпеку, територіальну цілісність, в одну мить стали недійсними, «бо наші союзники не мають відваги виконувати ці угоди». «І виявилося, що єдиними непорушним союзником українського люду є наш Бог. І Він є вірний. Слово про вірність Божу свого заповіту з людиною, слово про вірність Божу кожному християнину, який входить у цей заповіт є ключем усього Святого Письма. І сьогодні, в річницю початку нової історії нашої держави, дякуємо Богові за його вірність», – сказав Блаженніший Святослав.