Глава УГКЦ: бути разом, щоб відстояти Державу!
  • Суб, 01/03/2014 - 20:35

Звернення Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука, сказане 1 березня 2014 р. в прямому ефірі Громадського Телебачення.

З прикрістю ми можемо сказати, що Україна, на жаль, втягнута у військовий конфлікт. Поки що ще не стріляють, поки що ще не гинуть люди, але очевидно, що військова інтервенція вже почалася. І тому, справді, уся світова громадськість і все світове співтовариство є по стороні України, оскільки Росія є агресором. Роль Церкви — послідовна. Весь час протягом останніх трьох місяців Церква, зокрема Українська Греко-Католицька, була зі своїм народом. Зі своїм народом вона залишиться і надалі. Якщо, не дай Бог, потрібно буде разом стати на полі бою зі своїми солдатами, зі своїм військом, — Українська Церква, зокрема УГКЦ, готова до капеланського служіння.

Кожен громадянин України повинен бути готовий стати на захист своєї незалежної, вільної, суверенної держави. Церква завжди намагалася відстояти мир. Церква за будь-яку ціну намагалася не допустити кровопролиття. На жаль, жертви в Україні уже є, і кровопролиття не вдалося цілковито відвернути. Ми будемо далі продовжувати використовувати кожну можливість, аби зняти напруження в суспільстві та уникнути жертв.

Діяльність ВУРЦІРО протягом останніх трьох місяців показала, що Церкви повністю консолідовані. Ми ніколи не мовчали. Жодна неправда чи жодне насильство ніколи не було покрите мовчанкою Церкви. Церкви завжди викривали неправду. Церква завжди захищала людське життя та людську гідність. ВРЦ не тільки готова продовжувати цю діяльність, а й ми абсолютно єдині. У той час, коли Батьківщина у небезпеці, всілякі міжконфесійні суперечки, зокрема якісь майнові питання, чи інші елементи, які можуть бути предметом дискусії між Церквами, — мають стати осторонь. Ми зараз повинні об’єднатися і консолідуватися, щоб захистити свій народ і свою державу. Звертаюся до всіх вірних УГКЦ та до всього українського народу. Зараз наш народ і наша держава перебувають у небезпеці. Ми мусимо стати на захист своєї держави, бути готовими навіть — якщо буде потрібно — покласти своє життя, щоб захистити суверенну, вільну, незалежну, соборну Державу. І тут ми абсолютно єдині. Ми сьогодні повинні думати про те, що нас об’єднує. Наша держава — багатонаціональна, багатоконфесійна, але ми всі сьогодні мусимо бути разом, щоб відстояти свою незалежну, суверенну Державу.

Джерело: CREDO