Глава УГКЦ до молоді: «Не знайти свого покликання в житті – означає змарнувати його»
  • Чтв, 29/03/2018 - 12:17

Покликання – це і є твоя відповідь, дорога молоде, на Божий заклик. Не знайти цієї відповіді – означає змарнувати життя, прожити не своє життя, написати чернетку життя, так і не засмакувавши його вповні. Про це сказано в щорічному Посланні Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава до молоді на Квітну неділю.

Квітна неділя – день тріумфального в’їзду Христа в Єрусалим, традиційно для нашої Церкви є нагодою звернутися до молоді з особливим привітом і молитвою. Як мовиться у Посланні, упродовж цього року вся Церква, в Україні та у світі, особливо уважно намагається слухати свою молодь, адже в жовтні представники Вселенської Церкви з різних країн та континентів зберуться в Римі на Папський Синод, присвячений темі «Молодь, віра та покликання».

Під час входу Ісуса до міста саме молодь приймає виклик і визнає Христа як Бога, як Месію, який приносить свободу, відкриває живе спілкування з Господом Богом. Цей виклик стає для молоді покликанням – до нових стосунків з Богом, – покликанням до Любові та справжнього і повного Життя.

«Дорогі молоді українці, – запитує Предстоятель Церкви, – чи ви готові сьогодні у своїх обставинах відповісти на виклик до нового життя, до нового майбутнього?»

Водночас Архиєрей закликає шукати свою творчу відповідь, як саме бути християнином у сучасному світі. «Своїм входом у Єрусалим Христос не просто кидає виклик – Він і сьогодні кличе кожного з нас іти за Ним. Як і два тисячоліття тому, саме молодь покликана відповісти на цей заклик, а не просто спостерігати», – мовиться у Посланні.

«Дозвольте мені від імені Церкви, – звернувся у тексті Блаженніший Святослав до молоді, – також кинути вам виклик – частіше бути з Богом, присвячувати Йому більше свого часу та уваги, довше приватно молитися, заглиблюватися у Святе Письмо. Роздумуючи над проповіддю Христа, багато почуєте про дію: Він сам перебував у постійному русі – між містами і людьми, і своїх послідовників, зокрема й нас, закликає до діяльної віри та любові до Бога й ближнього».

Бути християнином, переконує Глава Церкви у Посланні – це дія. Це означає іти за Христом, відповісти на Його фундаментальний поклик, розділити з Ним життя, смерть і воскресіння. Бо шлях нашого Спасителя – це життєва історія кожної віруючої людини.

У Послані духовний лідер греко-католиків запрошує кожну молоду людину поставити собі основне питання: як розпізнати, до чого Бог мене кличе? Що саме я маю зробити в житті, щоб бути щасливим? Як використати даровані мені таланти, здібності та вподобання? Ким я маю бути? Лікарем чи музикантом? Захищати свою країну зі зброєю в руках? Бути волонтером на Сході? Як змінювати свою країну? Як робити світ кращим?..

На ці та безліч інших запитань, вважає Предстоятель, мають сьогодні відповісти молоді люди в Україні та в усьому світі, який стає дедалі мінливішим, швидшим, з безліччю глобальних можливостей, загроз і проблем. Світ налягає, очікуючи відповіді, Бог же кличе – Він є викликом, що дарує нам особисте життєве покликання.

«Покликання – це і є твоя відповідь, дорога молоде, на Божий заклик. Не знайти цієї відповіді – означає змарнувати життя, прожити не своє життя, написати чернетку життя, так і не засмакувавши його вповні», – просить задуматися Предстоятель УГКЦ.

«Дорогі дівчата і хлопці, майте відвагу відповісти на виклик – здійснити Богом дане вам покликання! Майте сміливість відповісти на поклик Христа! Будьте собою!» – закликав молодь Глава УГКЦ.