Глава УГКЦ до молоді у 302-й день війни: «Будьте мудрими, будьте щасливими, а головне — живіть»
  • Чтв, 22/12/2022 - 14:30

Будуйте своє життя. Ідіть дорогою життя, якою є Божі заповіді і правила справжнього, повноцінного буття, можливості бути вільною людиною. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному зверненні у 302-й день війни.

Предстоятель зазначив, що вчора потужних ударів зазнала Харківщина, як біля прикордоння з росією, так і на нещодавно звільнених територіях поблизу Куп’янська. Ворог невпинно обстрілює Запорізьку область і Дніпропетровщину. Міста Оріхів і Гуляйполе на Запоріжжі перетворилися на осердя великого болю та мучеництва. Вся Україна потерпає від браку світла й тепла. Однак особливо це відчувається у центральній частині, зокрема в Києві. Однак укотре хочемо наголосили на весь світ, що Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

У цей день Блаженніший Святослав сказав: «Нам часом здається, що молоді люди випробовують межі, стандарти поведінки, правила, які встановлюються суспільством і державою. І ми часто вважаємо, що це зле. Однак насправді молодь шукає життєвих орієнтирів. Шукає справжнього. Шукає точки опори, щоб зрозуміти, куди рухатися в цьому безмежному світі».

Патріарх запросив молодь послухати Боже слово про шлях до свободи. «Коли старозавітній Божий люди виходив із єгипетського рабства, коли прямував до обітованої землі, коли рухався від рабства до свободи серед єгипетської пустелі, Господь Бог дав йому компас, дороговказ, щоб зорієнтуватися в пустельній місцевості і точно знати, в якому напрямку рухатися. Цим орієнтиром є 10 Божих заповідей. Тому хочу сьогодні закликати наших молодих людей — рухайтеся в тому напрямку і знайдете справжню свободу. Опирайтеся на Божу мудрість, його підказку, заклик і світло. І тоді ви ніколи не помилитеся», — наголосив архиєрей.

Він зауважив, що коли ми купуємо нову техніку, виробник завжди вкладає у коробку інструкцію, щоб ми мали розуміння, як правильно її використовувати. Якщо ми правильно використовуємо цю річ, вона нам довго служить, якщо ж починаємо своїм гаджетом забивати цвяхи, то нищимо його. Щось подібне і з правилами християнської моралі. Це наче інструкція для правильного використання наданих Богом життєвих сил, умінь і здатностей.

Патріарх закликав молодих людей відкрити для себе правила мудрого життя, бо християнська мораль, Божі заповіді — це не про заборони й обмеження. Це — мудрість життя, яка є справжнім орієнтиром, компасом нашого земного шляху.

«Нехай ці головні елементи людяності дозволять вам пройти дорогу від буття людини з маленької букви, до буття людини з великої букви. Нехай ці життєвоважливі правила поведінки допоможуть вам знайти свою особисту дорогу серед розбурханого моря воєнної трагедії, яку ми з вами переживаємо», — побажав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ