Глава УГКЦ до українців у Чехії: «Ви є українськими амбасадорами на цих землях»
  • Втр, 09/06/2015 - 01:31

Ми, українські єпископи, під час цього візиту до Чехії з нагоди чергової Зустрічі східних католицьких ієрархів Європи дуже прагнули зустріти вас – наших вірних. Адже те, що хтось знаходиться поза межами своєї Батьківщини, не означає, що він перестав бути членом своєї Церкви.

Такими словами звернувся до українців, які проживають у Чехії, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав 7 червня у Празі. Нагадаємо, що Глава Церкви разом із єпископатом УГКЦ цими днями (4-7 червня) брав участь у щорічній Зустрічі східних католицьких ієрархів Європи під егідою Ради Єпископських Конференцій Європи.

Предстоятель Церкви пригадав, що минулого року Зустріч проходила у Львові в Україні з нагоди 25-річчя легалізації УГКЦ: «Для нас це стало великою підтримкою наших співбратів у єпископстві з різних країн Європи».

Як відомо, у Чеській Республіці УГКЦ не має своєї окремої структури. Проте тут діє Апостольський екзархат для греко-католиків Чехії, у якому душпастирює вікарій та десять священиків  УГКЦ.

«Сердечно вам дякую від імені ваших братів і сестер в Україні за вашу активну громадянську позицію. Дякую за те, що ви в Чехії не забуваєте, хто ви є, чиїх батьків ви діти, а також за те, що гуртуєтеся довкола наших церковних спільнот і зберігаєте свою культурну, церковну і національну тотожність», - звернувся Блаженніший Святослав до українців.

У своєму слові він пригадав, що чеська земля є місцем давньої української присутності, зокрема в період між Першою і Другою світовими війнами. Відомо, що Празький університет долучився до збереження і розвитку української мови. Тут було створено Український вільний університет, осідком якого тепер є німецький у Мюнхені. Ціла плеяда славних композиторів утворила Празьку школу української музики. Отже, українська присутність на цих землях є «важливою інтегральною частиною нашої національної пам’яті».

Очільник УГКЦ розповів також і про те, що  митрополит Андрей Шептицький був у Празі для підтримки контактів з інтелектуальним середовищем, яке могло багато дати окупованій Україні. «Тут був острівець української думки, українського духу, української культури. Коли радянські війська окупували Прагу, то багато інтелектуалів України були тут розстріляними і похованими. Тож наша присутність тут не є новою», - додав він.

Блаженніший Святослав  сказав, що для того аби ми вистояли і могли довести світові, що Україна є і буде, потребуємо одне одного.  «Гадаю, що є глибокий Божий задум в тому, що в такий непростий час ви опинилися тут. Це означає, що ви несете важливу місію на цих землях як амбасадори», - наголосив Верховний Архиєпископ.

Глава Церкви закликав українців у Чехії голосно казати світові те, що Україна стала жертвою несправедливої агресії, і розвіювати міфи, які ширяться через ЗМІ. Бо, за його словами, війна, яка сьогодні ведеться проти України, точиться не лише силою зброї. Та війна називається «гібридною» і полягає в дезінформації. «Багато показують неправди, викривляють дійсність, тому ми, християни, маємо обов’язок говорити правду, писати та поширювати її, - продовжив він. - Бо якщо ми не будемо самі про себе говорити, то про нас скаже хтось інший. А часто це роблять у неправдивий спосіб».

Предстоятель Церкви розповів українським мігрантам, що їхня Батьківщина сьогодні є як ніколи єдиною. По всій Україні відбувається таке національне відродження, яке в 90-х рр. було тільки в Галичині. «Відбувається становлення нової української нації, членами якої себе відчувають і поляки, угорці, кримські татари, росіяни, євреї, які живуть в Українській Державі. У нас панує міжрелігійний мир і злагода, якого ще ніколи не було. Це доводить діяльність ГО ВРЦіРО під час Євромайдану. Католицькі єпископи України усіх обрядів під час паломництва до  Рима зустрілися зі Святішим Отцем. Тоді ми спільно заявили, що український народ страждає і спливає кров’ю, але бореться за свою свободу», - сказав Блаженніший Святослав.