Глава УГКЦ до українців в Канаді: «Україна вже третій рік спливає кров’ю, та вона – жива…»
  • Пон, 27/02/2017 - 18:30

Це Божий задум, що в такий знаменний глибокий момент літургійного року до Торонтської єпархії УГКЦ прибули єпископи Постійного Синоду, який є найвищим органом управління Церквою. Сьогодні владики роз’їхалися по різних парафіях єпархії, аби не просто помолитися в різних місцях, а краще пізнати вас, почути ваші радості і болі, щоб кожен із вас відчув, що ваша матірня Церква в Україні вас любить і про вас дбає.

Про це сказав Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав під час бенкету в м. Сент-Кетерінс (провінція Онтаріо, Канада) 26 лютого, у Прощену неділю.

Верховний Архиєпископ УГКЦ склав слова подяки присутнім на події представникам УПЦ в Канаді: «Прошу переказати всім вашим братам і сестрам УПЦ в Канаді нашу братню любов і приязнь. Ми просимо у вас прощення на початку Великого посту і також прощаємо вам. Адже коли ми справді прагнемо відновлювати єдність сьогодні поділеної, та все ж таки єдиної Київської Церкви, то дорогу нам до цього вказує сам Бог».

Блаженніший Любомир вчив, що «у нас немає нічого, крім доброго імені». Тож Глава Церкви закликав українців у Канаді берегти це ім’я, жити ним і діліться ним з іншими. Глава Церкви всім передав вітання з України, «від народу, який справді страждає». Ще у 2014 році Синод Єпископів УГКЦ написав повне болю звернення до міжнародної спільноти під назвою «Україна спливає кров’ю». Як пояснив промовець, пишучи його, владики керувалися листом праведного митрополита Андрея в часи Голодомору, що став єдиним голосом українського народу, - «Україна в передсмертних судорогах». «Сьогодні Україна вже третій рік спливає кров’ю, та вона - жива. Сьогодні в тілі нашого народу відбуваються процеси, які можна порівняти із воскресінням Тіла Христового. Ми всього не розуміємо і не знаємо, але маємо віру, що дає нам надію. Ніхто не може пояснити, як Україна вже три роки стоїть сам на сам із однією із найсильніших держав світу. Ми стоїмо завдяки Божій силі, благодаті Духа Святого і заступництва Пречистої Діви Марії», - додав він.

Далі Предстоятель УГКЦ дав такі духовні настанови на піст: «Є три необхідні умови, аби гідно пережити Великий піст: молитва, піст, милостиня. У молитві ми шукаємо особистого живого спілкування з Богом, стоячи у правді перед Його обличчям. У пості ми не прагнемо нічого іншого, крім Бога, якого шукаємо. У милостині ми показуємо світові, як Бог ставиться до нас. Адже, коли Бог зі мною є милосердним, то як я можу по-іншому ставитися до того, хто простягає до мене порожню руку?»

Блаженніший Святослав закликав українців у Канаді молитися за Україну: «Майдан вистояв, захистив гідність України завдяки молитві. І сьогодні Україна стоїть, бо молиться. УГКЦ в Україні ще три роки тому закликала своїх дітей щодня о 21:00 молитися за Україну. Тож бодай в цей час, один день на тиждень, постіть за Україну і відмовтеся від певної насолоди чи вигоди. Згадайте наших хлопців, які в окопах, серед холодної української зими, захищають своїми грудьми наш народ і Церкву». Першоієрарх Церкви також закликав українців у Канаді бути милосердними, а християнське сумління підкаже, в якій формі і кому дати милостиню. «Аби бути милосердним, непотрібно бути багатим, а потрібно бути віруючою людиною, глибоко відчувати дар прощення і милосердя, яке Бог нам подарував. Великий піст – це паломництво від рабства гріха до свободи. Україна сьогодні в паломництві до свободи і радості воскресіння!» - підсумував Блаженніший Святослав.