Глава УГКЦ до української молоді в Кракові: «Безнадійність – велика неправда про Бога»
  • Суб, 30/07/2016 - 21:37

Найперше дозвольте мені усіх вас сердечно привітати в Кракові під час Світових днів молоді. Дякую, що ви є тут, бо ви потрудилися сюди приїхати і взяти участь в цій події. Особливо прагну подякувати вам за те, що ви тут є обличчям України.

Прагну привітати українську молодь не тільки із української землі, а й молодь Перемишельсько-Варшавської митрополії УГКЦ, яка є обличчям нашої Церкви в Польщі. Вітаю нашу молодь з усіх куточків земної кулі, яка за покликом Церкви, разом із владиками і священиками, прибула сюди. Дякую вам і бажаю справжнього глибокого пережиття нашої з вами християнської віри.

Такими словами звернувся Глава УГКЦ Блаженніший Святослав до української молоді під час Архиєрейської Божественної Літургії в парафії Матері Божої – Королеви Польщі в Кракові. Разом із Предстоятелем Церкви співслужили двадцять владик, членів Синоду УГКЦ, та єпископи Угорської ГКЦ.

Під час проповіді Глава Церкви зазначив, що в Євангелії цього дня йдеться про дві безнадійні безвихідні ситуації. «Уявіть собі, батько приходить до Ісуса Христа і каже: «Моя донька щойно померла. Прийди і поклади на неї руку і вона оживе». Чи може бути більш безнадійна ситуація за смерть молодої дванадцятирічної дівчини?» – запитав проповідник.

А інша ситуація: коли Ісус ішов до того дому, сповненого болю і плачу і дорогою зустрів жінку, яка дванадцять років страждала на кровотечі. А це означає, що всі ці роки її вважали нечистою, негідною молитися, негідною чути Слово Боже і такою, яка щодня втрачає життєву силу і поволі вмирає. Євангелист Лука каже, що ця жінка витратила на лікування усе своє майно і ніхто не зміг їй допомогти. «Що об’єднує ці дві безнадійні ситуації? –продовжив він далі. – Найперше те, що Ісус, чуючи про ці обставини, відразу встає і йде на допомогу. Євангелист Матей описує Його, як джерело життя і оздоровлення, джерело надії».

На думку Блаженнішого Святослава, безнадійність, в яку може попасти людина, є великою неправдою про Бога і неї. Бо немає безнадійної ситуації там, де присутній Христос: «Він є джерелом оздоровлення, від Нього походить наше дочасне і вічне життя».

Безнадійність – велика неправда про Бога. Чому? Бо коли ми втрачаємо надію, то гадаємо, що Бога поруч немає, а Він – десь далеко. Ніби-то Він нас покинув… «Правда про Бога в тому, що Він перший спішить нам на допомогу. Він набагато ближче до нас, ніж ми це уявляємо. Він перший нас чує і відкликається на голос нашого жалю і плачу», – зауважив Глава Церкви.

Як зазначив проповідник, вчора ми почули відповідь на це безнадійне запитання: де є Бог, коли страждає людина? Це питання ставив Папа собі і нам, коли вчора відвідав табір смерті в Аушвіці. Бо ж ті в’язні, які там йшли на смерть, питали про це Бога. Учора це питання Папа ставив собі і всім, коли відвідав лікарню, де бачив важкохворих малих дітей, які плачуть і страждають. Батьки тих дітей питали Понтифіка: «Чому так сталося з їхніми дітьми?»

«Ми можемо поставити теж це питання собі, як сини і доньки України: де є Бог, коли Україна спливає кров’ю? Це питання постійно чують наші військові капелани, це запитання ставлять священикам матері, які ховають своїх молодих дітей – ваших однолітків», – додав він.

На це питання учора під час Хресної дороги Папа шукав відповіді для себе і для нас. «Немає відповіді на це питання з точки зору лише людської логіки. Відповідь є тоді, коли наша віра веде нас до Христа. Тому учора, відповідаючи Папа сказав: «Бог є в тому, хто страждає: в поранених, плачучих, хворих, стікаючих кров’ю». Сьогодні Бог є в тілі страждаючого українського народу, в тілі нашої Церкви, в тілі нашої України. Папа сказав, що в тих стражданнях Христос творить з нами одне єдине Тіло. Тому християнська віра вказує нам на Христа і на Його присутність в особі страждаючого», – запевнив Предстоятель Церкви.

«Дорога українська молоде, прагну, щоби ви були носіями і сіячами християнської надії. Бог торкає того, хто потребує Його дотику. Він приходить, щоби нас торкнути і хоче стати з нами одним Тілом у Святому таїнстві Пресвятої Євхаристії. Ми можемо сьогодні Його не лише торкнутися, але й причаститися Його Тіла і Крові і стати з Ним одним цілим. Бажаю вам пережити дотик всемогутньої Божої десниці. Дайте себе торкнути Богові, тоді ви станете могутньою силою, яка здатна буде міняти світ!» – звернувся до української молоді Глава УГКЦ.

Наприкінці, Блаженніший Святослав привітав усіх, хто долучилися до організації СДМ в Кракові.