Глава УГКЦ: Хто не любить своєї Батьківщини, буде завжди чужинцем і вигнанцем на цій землі
  • Пон, 24/08/2015 - 01:46

Сьогодні для нас християн бути свідками Христової істини і знайти дорогу до життя вічного означає любити свою Батьківщину і свій народ. І бути готовим віддати своє життя в ім’я Боже за друзів своїх. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у День державного прапора України.

«Хто не любить своєї Батьківщини, буде завжди чужинцем і вигнанцем на цій землі. Хто не хоче будувати власної держави і утверджувати її незалежність, той є приречений бути рабом у чужих державах», - наголосив Предстоятель.

Роздумуючи над людською поведінкою, проповідник відзначив, що Господь Бог створив нас у такий спосіб, що ми хочемо перевершити самих себе. Людина – це істота, каже він, яка ніколи не задовольняється власними обмеженнями. Завжди хоче чогось більшого, чогось кращого, чогось повнішого. «Мабуть, ті, хто виховують молодь, особливо підлітків, знають, що підлітковий час позначений двома цікавими феноменами… Молода людина в момент свого дозрівання переживає кризу цінностей. Усе те, що до вчорашнього дня було певним, зрозумілим, сьогодні набирає іншого значення. Батьки називають це тяжким віком. Але з іншого боку – молода людина для того, аби дозріти, повинна подолати власну самотність. Вона має вийти на зустріч іншому, має знайти свою любов, має закохатися в когось, має вийти з себе, перш за все, на зустріч живому Богові. Лише тоді вона може віднайти своє життя, знайти сенс того, чому варто посвятитися впродовж всього свого земного життя. Більше того – знайти те, що дає можливість жити життям вічним, життям, яке не переминає», – сказав Блаженніший Святослав.

«Тому Христос, – продовжив Глава Церкви, – ще і ще запрошує кожного з нас іти за ним. Бо справді віддати і віднайти своє життя можна лише в Ньому. Жити для ближнього, віддати все своє життя в любові для Бога і для ближнього. Ось, що є змістом Христового Євангелія, осердям Християнської віри. Є дорогою справжнього дозрівання, ставання Людиною з великої букви».

«Коли хтось хоче зберегти своє життя, той його погубить, а хто віддасть своє життя задля мене, задля Євангелія, той його знайде». На погляд Глави Церкви, це Боже Слово, яке лунає до нас через приклад зустрічі юнака з Христом, по-особливому відкривається в тих святах, які ми святкуємо. Завтра ми відзначаємо річницю Незалежності нашої Батьківщини. Сьогодні українське суспільство відзначає День українського прапора, який є символом, знаком, осердям нашого з вами суверенного буття.

«Можна сказати, що українське суспільство сьогодні переживає таку ж кризу дозрівання. Є криза переоцінки цінностей, криза пошуку сенсу… Чому для нас сьогодні так важливо зберегти свою незалежну державу? Чи вартує за нашу свободу й незалежність віддати своє життя? А для віруючих християн це питання ще глибше звучить. Що означає для нас сьогодні в цей буремний час іти за Христом, бути Його учнями? На це питання гарно дає відповідь пророк українського народу наш Тарас. Для нього любов до Батьківщини і до рідної матері є одне й те саме. Гадаю, саме така перспектива, яка випливає з Христового Євангелія є основою і фундаментом державного будівництва, на який ми повинні опертися на тій дорозі, по якій хочемо дальше йти. Тому що наша свобода, наше майбутнє, наш особистий добробут є немислимий без утвердження та існування вільної незалежної Української держави», – сказав Предстоятель.

Тому, закликав Блаженніший, не святкуймо ці свята сумними, подібно як цей багатий юнак, який не хотів віддати того маленького, що має, аби отримати чогось більшого і вічного. «Будьмо сьогодні зрілими, будівничими, які будують свою державу з державницькою свідомістю, християнами-патріотами своєї Батьківщини і своєї землі. Не біймося віддати своє життя в руки Божі, аби все те, що маємо, зберегти і збагатити, віддаючи його за наших з вами братів і сестер», – побажав Глава УГКЦ.