Глава УГКЦ: «Хто з вас хоче бути першим, той нехай буде вам слугою»
  • Пон, 15/04/2019 - 10:23

У цій Пасці Христос вкотре приходить до кожного з вас, щоб ви відчули себе, що ви не є забутими Богом. Про це 14 квітня, у п’яту неділю Великого посту, сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у Київському пансіонаті ветеранів праці. Богослужіння відбулося в каплиці Софії Премудрості Божої, якою опікується о. Ярослав Лукавенко.

Роздумуючи про зміст євангельського читання, у якому зокрема йшлося про прохання синів Заведеєвих Якова і Івана про можливість їм засісти праворуч і ліворуч з Ісусом у Його царстві, Глава УГКЦ проводив паралель до сьогодення Української держави. Глава Церкви відзначив, що ми бачимо, що вже багато різних людей ділять портфелі, уже шукають місця в новій команді. «Очі нашого суспільства прикуті до тих, хто хоче видряпатися на верхівку українського суспільства... Але Христос іде сьогодні до нас, до нашого Києва, аби принести себе у хресну жертву і дати своє життя як викуп. Не щоб Йому служили, але щоб послужити іншим», – сказав Блаженніший Святослав.

 

Духовний лідер припустив, що якщо б Христос прийшов до Києва в сьогоднішню неділю, то, у першу чергу, прийшов би до цього пансіонату, будинку старців.

«Ви дуже часто відчуваєте себе покинутими і забутими всім суспільством. Це є дім старців, немічних, хворих, сиріт... Тих, до кого в цьому світі нікому нема діла. Серед вас немає багатих, могутніх. Можливо, тут є найслабші. Думаю, сьогодні Христос захотів би прийти саме до вас», – сказав Глава Церкви до мешканців пансіонату.

За словами Блаженнішого Святослава, він прийшов сюди показати справжню місію і сутність Христа Спасителя – місію Його Церкви. «Бо ми не маємо іншої влади як влади служити. Немає іншої місії для священика, єпископа як місії бути подібним до свого Учителя, як місії низходити так далеко як сьогодні є відкинутою людина, забутою, а часом почувається пропащою. У цій Пасці Христос вкотре хоче прийти до нас. Сьогодні Він приходить до кожного з вас, щоб ви відчули себе, що ви не є забутими Богом», – сказав до престарілих духовний лідер.

«Справжнє місце християнина сьогодні – це є місце поруч того, хто потребує, страждає, хто є немічний. Бо ви є найбільшою цінністю як людина в Божих очах», – сказав проповідник.

Глава УГКЦ побажав кожному відчути, що Бог є близько. «Кожна ваша молитва, яку ви до Нього возносите, є Ним почута. Коли про вас усі забули, будьте певні, Він про вас не забуде», – запевнив Предстоятель УГКЦ.