Глава УГКЦ: «Князь Володимир та Митрополит Андрей - Христові учні, які Божим Словом і Його благодаттю, втамувати голод та спрагу свого народу в пустелі…»
  • Нед, 26/07/2015 - 16:49

Цього тижня ми святкуватимемо два славних і глибоких ювілеї: тисячоліття із дня смерті рівноапостольного князя Володимира Великого та 150-ту річницю від дня народження праведного Митрополита Андрея Шептицького. Вони були Христовими учнями, які зуміли Божим Словом і Його благодаттю, втамувати голод та спрагу свого народу в пустелі.

Наголосив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав 26 липня під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії  у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ, що у Києві.

Як відзначив Очільник УГКЦ, рівноапостольний князь Володимир стояв у витоках християнського життя Київської Русі. А Митрополит Андрей вважається батьком сучасного нашого свідомого буття, як українців і християн нового тисячоліття. Попри це, в обох них простежується разюча подібність: «Обидва вони здійснили один і той же біблійний жест – все те, що вони мали вони поклали в руки Спасителя».

Продовжуючи євангельську проповідь Глава Церкви запропонував пригадати те, як Господь визволяв своїх людей, виводячи їх із єгипетського рабства. Тоді Він привів їх у пустелю. Там, в пустелі, люди, які прямували до свободи, споживали хліб, який не походив від людини, а від Бога - хліб Небесний. «Саме там, у пустелі, ми чуємо вперше слова, що не хлібом єдиним живе людина, а усяким словом, що виходить із уст Божих. Іншими словами, джерело життя та добробуту людини є в Бозі. Там де є Бог, там навіть серед пустелі вирує життя», - пояснив проповідник.

За його словами, погодити потреби людини із її можливостями можна лише за допомогою сили Божої. Адже Він є «хлібом Небесним, який зійшов із неба, справжньою манною, Воплоченим Словом Божим». Тому там де є Бог, там немає голоду і нестачі. «Хто є із Богом, той перебуває у джерелі життя вічного», - сказав він.

Також Предстоятель УГКЦ зазначив, що нам не легко погодити своє матеріальне життя із своїм духовним життям. Бо людина – це не тільки тілесність. Людське життя – це набагато більше за життя у видимому матеріальному світі. «Чим більше людина дбає про свій добробут, тим більше вона попадає в кризи. В сучасному світі, світі новітніх технологій, здається, що не повинно бути жодного недостатку чи голоду. А стається навпаки: навіть багаті країни щоразу більше попадають в економічні кризи. Начебто і сьогодні Господь веде людство у пустелю, щоби навчити, що добробут людини не залежить від видимого матеріального статку», - продовжив він.

Блаженніший Святослав зауважив те, що джерелом добробуту є Господь. Тому тоді, коли людина навернеться і віднайде джерело свого життя, назад повернеться до Бога, вона усуне кризу свого матеріального дочасного життя. «Лише тоді, коли людина все те, що має покладе в руки Ісуса Христа і попросить у Нього розламати те, що вона має, і поділиться цим із ближніми, в той момент її матеріальний достаток почне помножуватися. Бо  там де є Боже благословення, там є достаток і життя вічне», - сказав під час проповіді Блаженніший Святослав.