Глава УГКЦ: «Ми є два братніх народи, ми є синами Єдиної Католицької Церкви, ми разом повинні визнати наші гріхи»
  • Пон, 11/03/2013 - 13:43

Цього року минає 70 років з дня так званої «Волинської трагедії». Справді, це була трагедія українського і польського народів, яка сталася у 1943 році під час ІІ Світової війни. Трагедія полягає у масовому братовбивстві, яке сталося між поляками і українцями в тому часі. Рани, завдані тим конфліктом, ще по сьогоднішній день болять, як українців так і поляків. І, очевидно, що сьогодні потрібно просити Господа Бога необхідної благодаті, щоби ці рани загоїти. Найкращий спосіб загоїти ці рани і вшанувати жертв цього конфлікту як з одного, так і з іншого боку – є правда про ці події, є правда перед обличчям Ісуса Христа, який є Правдою.

Тому, з огляду на цей біль, який цього року вкотре відновлюється в тілі як українського так і польського народу, Синод єпископів нашої Церкви звернув особливу увагу на цю рану, щоб просити у Господа Бога дару зцілення, а з іншого боку, не дати можливості політикам маніпулювати цим болем, який у собі носять два наші народи.

У цьому посланні ми, зокрема, кажемо, що вся правда про ці події ще потребує часу, щоб її повністю відкрити. Це є величезне завдання для істориків, як з боку польського так і з боку українського, щоб побачити увесь комплекс тих причин, тих наслідків і безпосередніх фактів, які сталися. У нашому посланні ми кажемо, що не можна оправдати навіть одне вбивство, яке сталося з будь-якої причини, чи з будь-якої сторони, оскільки це є переступом Божої заповіді «не убий».

Ми, як єпископат УГКЦ, не хочемо входити в історичну полеміку. Також ми не маємо на меті виступати із звинуваченнями. Нашим завданням є дати християнську оцінку тим фактам, щоб ми справді могли загоїти наші рани і оздоровити пам'ять взаємним прощенням. В нашому посланні ми кажемо про ті всі кроки взаємного порозуміння і прощення, які вже відбулися між польським і українським народом. Зокрема, ми згадуємо події взаємного прощення, які відбулися у 2005 році у Варшаві і у Львові і кажемо, що ми хочемо будувати стосунки між нашими народами у дусі взаємного примирення і прощення, щоб наше минуле не затруювало наше майбутнє.

Ми є два братніх народи, ми є синами Єдиної Католицької Церкви, ми разом повинні визнати наші гріхи, ми разом повинні себе взаємно простити, обійняти і будувати спільне європейське майбутнє.

Джерело: http://headugcc.info

Розшифровано за матеріалами http://ugcc.tv