Глава УГКЦ: «Місія cлужебниць: між постійною обновою та вірністю традиції»
  • Нед, 10/04/2016 - 11:55

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав узяв участь у форумі cестер cлужебниць з України під назвою: "Місія cлужебниць: між постійною обновою та вірністю традиції".

Говорячи до сестер, Предстоятель намагався звернути увагу монахинь, що означає бути богопосвяченою особою та яка її місія.

За його словами, усе те, що ми робимо, усе те, що ми досліджуємо, усе те, ким ми є, вийшло з джерела Хрещення. «Зокрема, коли ми говоримо про особливість монашого покликання, звідки воно струменіє, де є те джерело? Це є cвяті таїнства Хрещення і Миропомазання. Хто така богопосвячена особа? Ніхто інший як досконалий християнин. Уперше богопосвяченими особами всі ми стали у святих таїнствах Хрещення і Миропомазання. Тому щоразу, коли ми шукаємо того джерела, з якого виплили, в якому народилися, ми відроджуємося. І коли якась богопосвячена особа хоче започаткувати епоху відродження, вона мусить усе-таки віднайти оте джерело, з якого випливає сила християнського життя. А потім куди ці струмочки потечуть, в якому напрямку Господь Бог скерує рух отої живої води через нашу спільноту, це і буде нашим дороговказом», – вважає Блаженніший Святослав.

Якщо говорити про наступне джерело, сказав архиєрей, яке Господь Бог щедро відкрив для нашої Церкви, зокрема для спільноти сестер служебниць, то це є блаженна Йосафата…

На думку Глави Церкви, якщо говорити про те, що випливає з покликання сестер служебниць, то найперше – це соціальне служіння. Він сказав, що ми сьогодні маємо так багато страждань у тілі нашого народу, що аж кричать до неба. Не бачити і не чути цього, треба бути справді глухим і мати закам'яніле серце.

«Сестра Йосафата, – сказав Предстоятель, – ішла туди, де найбільше люди плакали і кликали до Бога в їхніх болях і стражданнях. І сестри служебниці в багатьох наших єпархіях, спільнотах є чи не єдиною справжньою структурою, яка йде до тих, хто найбільше в потребі. Тому дуже хочу подякувати сестрам, що ви є на передовій. Тут, у Львові, є окремий дім, де сестри приймають переселенців і служать їм».

«Там є найбільша потреба, де найбільше є людського болю і страждання», – додав Глава Церкви.

Ще одне завдання, відзначив Блаженніший Святослав, яке сестри виконують з особливою силою, це є служіння, що пов'язане з вихованням основних засад християнської віри. Адже сьогодні багато людей є на межі розпуки, бо мало знають про живого Бога, який милосердний і хоче їм допомогти. «Тому, – вважає Предстоятель, – одне з найважливіших служінь є познайомити людину з Богом. Часто люди не мають надії. А це найгірше, що може бути в житті людини. Тому промовити до таких людей Божим словом означає дати їм надію, відкрити їм небо».

«Свідчення віри і служіння, яке сьогодні дають сестри, – наголосив Глава Церкви, – вселяє надію. Це показує, що ми здатні все перемогти. Війна завжди не буде... Але потім треба лікувати рани тої війни, служити людям, які ще довго носитимуть шрами на своєму серці. І хто це зробить, як не ви, сестри?!»