Глава УГКЦ на Благовіщення: «Радуйся», «Не бійся», «Нічого немає неможливого в Бога» – Боже послання до Церкви, народу і світу»
  • Втр, 07/04/2020 - 19:15

Якщо ми сьогодні за прикладом Богородиці створимо простір у нашому житті для Божої дії, скажемо Йому: «Так, хай станеться мені по Твоєму доброму слову, Боже», - то будьте певні, що ми досвідчимо у своєму особистому і церковному житті, що для Бога нема нічого неможливого.

Про це сьогодні, у день Благовіщення Пресвятої Діви Марії, сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних.

Предстоятель відзначив, що свято Благовіщення Пречистої Діви Марії – одне з найбільших і найрадісніших свят, які святкує Христова Церква. Змістом цього свята є благовість нового початку. «У цей день, коли прийшов архангел Гавриїл до Діви Марії в Назареті, сталася подія, яку учителі Церкви порівнюють із сотворенням світу. Як на початку Бог створив духом небо і землю, так сьогодні Дух Святий сходить на Діву Марію і починається нове життя», – зауважив Блаженніший Святослав.

За його словами, Благовіщення – це подія сповіщення нової ери. Оновлення неба і землі та нове сотворення людини.

«Я хотів би сьогодні звернути вашу увагу на три слова, які сказав Гавриїл до Марії: «Радуйся», «Не бійся», «Нічого немає неможливого в Бога». Переконаний, що вони мають важливе значення для кожного з нас особисто», – підкреслив він.

Перше слово – «Радуйся». Глава УГКЦ наголосив, що радіти людина може лише тоді, коли її торкає Бог. «Радість – це щось більше ніж гарний настрій. Вона настає тоді, коли людина відчуває близькість Бога. Сьогодні Бог цілує своє сотворіння. Це відбувається тому, що Марія відчула, як Бог Її торкається, і слово «радуйся» знайшло відгук у Її серці».

Друге слово архангела – «Не бійся». Природно, що першою реакцією Марії на дивного гостя є страх. Перед нею хтось, хто своєю силою і могутністю не може зрівнятися з нею. Він – джерело її існування.

«Останнє слово – «Немає нічого неможливого в Бога». Марія досвідчує силу, яку несе в собі Гавриїл. Вона переживає момент зачаття Божого Сина в Її лоні. Це сила Божа. Зачаття не відбувається силою людиною. Дух Святий сходить на неї і вона досвідчує, що ангел каже правду», – пояснив він.

Отець і Глава УГКЦ зауважив, що цих три слова Гавриїла торкнулися найбільшого страху Марії, оскільки в цей період Вона була заручена з Йосифом. За тодішніми традиціями Вона переживала перевірку її чистоти. «Нехай мені станеться по твоєму слову», – цим словом Марія почала нову еру в історії людства. Вона сказала «так». Цим дала простір у своєму житті для дії сили Бога, який через неї обновив лице землі.

«Ці три слова є глибоким Божим посланням, «благовіщенням» для Церкви, народу і світу. Боже слово сьогодні скероване до кожного з нас. Гавриїл кожному каже: «Не бійтеся нічого і нікого. Не через те, що Дух Святий може зійти як дезінфікатор. Не бійтеся через те, що ваше життя справді лежить у Божих руках. Тому каже апостол Павло, що для мене життя – це Христос, а смерть – прибуток. Силою Божою зможемо долати зло довкола себе», – переконаний Предстоятель УГКЦ.

«Сьогодні, у день Благовіщення, просимо в Господа: зішли Твого Духа, огорни кожного з нас, обнови лице землі, дай добрі новини, допоможи нам побачити край цієї смертельної небезпеки. Скажи кожному з нас «не бійся». Допоможи нам подолати страхи самотності і карантину завдяки певності, що Ти є з нами. Зціли хворих, утіш терплячих. Допоможи тим, які шукають роботу, які думають про ближніх, про те, як жити завтра. Допоможи нам усім повірити, що для Тебе нічого немає неможливого. Навчи нас сказати «так» на те, що Ти чиниш у нашому житті. Пречиста Діво Маріє, моли Бога за нас грішних», – звернувся такими словами на завершення проповіді Глава Церкви.

Архиєрейська Літургія з Вечірнею служилася в храмі Благовіщення Пречистої Діви Марії, який розташований поряд із собором Воскресіння Христового. З Главою Церкви співслужив владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ.