Глава УГКЦ на Благовіщення: «Рецепт людського щастя полягає в Божому задумі щодо кожного з нас»
  • Срд, 08/04/2015 - 10:52

У святі Благовіщення Церква запрошує нас відкрити якесь благо, якесь добро, яке міститься в Божому задумі про кожного з нас. Кожен із нас народився і живе завдяки тому, що Бог про нього пам’ятає, думає. Про це сьогодні, у день Благовіщення Пресвятої Діви Марії, говорив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних.

Предстоятель відзначив, що свято Благовіщення Пречистої Діви Марії – одне з найбільших і найбільш радісних свят, які святкує Христова Церква.

Проповідник просить замислитися, чому подія, про яку ми чуємо сьогодні в Євангелії, називається «благовіщення»? Яке добро благовістує архангел Гавриїл Марії? «Тим добром, – пояснив Блаженніший, – не є щось, що Бог хоче людині дати. Тим добром, благом є Хтось – сам Син Божий на слова архангела Гавриїла і на відповідь Марії входить у людську історію. Тому сьогодні є початок спасіння людини».

Говорячи про людину і її призначення на землі, Глава Церкви відзначив, що Бог задумав щось велике, таємниче і, можливо, часом щось незбагненне для кожного з нас. «Зазвичай люди говорять про долю, на яку здебільшого нарікають. А християни говорять про Божий промисел. Ми віримо, що не є правдою вчення про якусь сліпу долю, якесь сліпе космічне визначення чи закономірність. Ми віримо в Божу дію, у Божий задум щодо нас».

«І ось кожного з нас, – продовжив проповідник, – Господь кличе лише відкрити для себе той Божий задум. Божий задум про кожного з нас ми називаємо «покликання». Кожен має своє покликання. Когось Господь Бог задумав чудовим вчителем, когось – чудовим винахідником, ще когось Господь задумав як справді святою матір’ю для своїх дітей. Ще когось Бог хоче бачити героїчним мужчиною, який виконує якийсь дуже глибокий обов’язок у ті часи, у котрих Господь покликав його жити. Але будьмо певні: усе, що Господь для нас задумав, для нас є найкраще. По-людськи кажучи, це є рецепт нашого щастя. А ми мусимо лише сказати Богові «так», як це зробила була Марія. Прийняти цей Божий задум. І тоді Бог починає діяти в нас. Його сила починає проявлятися через наше безсилля. Його мудрість починає проявлятися навіть через нашу немудрість. Його велич часом починає проявлятися через нашу немічність, навіть нашу нікчемність. І в цьому полягає ця Божественна благодать, яку Господь Бог хоче кожному з нас дати як благодать Духа Святого, як силу Божу, яка завжди буде з нами доти, доки ми будемо йти дорогою Божого покликання».

Радуйся, Господь з Тобою. «Сьогодні ці слова у святі Благовіщення Господь каже кожному українцеві, Україні й нашій Церкві. Не сумуй, радій з того, що Бог є з тобою», – сказав Блаженніший Святослав.

Архиєрейська Літургія служилася в маленькому храмі Благовіщення Пречистої Діви Марії, який розташований поряд із собором Воскресіння Христового.

Говорячи про значення цієї церкви, Архиєрей зазначив, що з неї все почалося…

«Сьогодні, можливо, вона стоїть на периферії нашого Патріаршого комплексу. Дехто, можливо, її навіть не зауважує. Передусім дивляться на величавий Собор. Але якби не було Благовіщення, не було б і Пасхи. Не було б цієї церковці, не було і нашого собору Воскресіння Христового. Тут є начало духовного життя Греко-Католицької Церкви на Лівому березі Дніпра», – додав Предстоятель.

Глава Церкви згадав і подякував першим членам греко-католицької громади тут, яка гуртувалася навколо Благовіщенської церкви. Подякував також і жертводавцям і всім тим, хто відбудували цей храм після підпалення ворожою рукою.