Глава УГКЦ на Благовіщення: «У події Благовіщення спасіння людства об’являється у двох вимірах – вічному і дочасному»
  • Чтв, 07/04/2016 - 15:19

Сьогодні Христова Церква святкує одне з найбільших християнських свят, яке пов’язане з історичною подією, що сталася в Назареті. Тоді архангел Гавриїл прийшов з Доброю новиною до Пречистої Діви Марії.

Такими словами розпочав проповідь Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав з нагоди свята Благовіщення та єпископської хіротонії о. Володимира Груци в архикатедральному соборі Святого Юра.

За його словами, подія Благовіщення, що сталася на землі, є подією відкритості людини до Бога, який несе їй спасіння: «Ця подія є відображенням ще однієї небесної події: у цьому святі таїнство спасіння людства об’являється нібито у двох вимірах – вічному (небесному) і дочасному (земному)».

Вічний вимір цього свята пов'язаний із таїнственним діалогом між Божим Сином Ісусом Христом, який воплочується, і його Небесним Отцем. Це був таїнственний внутрішній діалог в лоні Пресвятої Тройці, бо тоді Син Божий каже своєму Небесному Отцеві «так» на діло спасіння людського роду і на таїнство воплочення.

«Таким чином таїнство лона Пресвятої Тройці переноситься в таїнство дівичого лона Пречистої Діви Марії, яка на землі, під натхненням Духа Святого каже своє “так”», - пояснює далі проповідник.

«Уже тоді Бог воплочується. Бо те, що архангел благовістує, стається – Син Божий входить в історію і стає людиною. Так об’являється початок нашого спасіння», - додав Блаженніший Святослав.