Глава УГКЦ на Київському безпековому форумі: «Нас знову намагаються поділити, а потім протиставити»
  • Птн, 12/04/2019 - 16:22

Кілька днів тому я прочитав вислів когось із родичів Небесної сотні. Дружина загиблої дорогої особи сказала, що Україна може бути першою державою, яку зруйнує телевізор. Я би не хотів аж так категорично мислити, але сьогодні ці небезпеки існують. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час виступу на Київському безпековому форумі.

Предстоятель УГКЦ нагадав, що цього року Україна відзначає 100-ліття Соборності українського народу. Минулого року ми урочисто згадували 100-ліття відновлення Української державності.

«Наші батьки, діди з гіркотою відчували цінність тої втрати, коли через ті чи ті обставини Україна знову була поневолена. Ми сьогодні маємо бути достатньо мудрими, аби доцінювати не те, що втратили, а те, що сьогодні маємо. І це для нас усіх повинно бути стартовим капіталом», – наголосив Глава УГКЦ.

На його переконання, ми повинні доцінювати тих людей, ті нагоди, які маємо, щоб розвиватися, щоби будувати наше бажане майбутнє.

Висловлюючи свою позицію щодо побудови держави, Блеженніший Святослав відзначив цінності, які сьогодні є справді питанням безпеки для України, для цілої Європи і навіть для цілого світу.

На переконання Глави Церкви, європейські прагнення українського народу не змінилися. «Якби там хто не намагався нас представити в тих чи тих сучасних маніпулятивних технологіях, на моє переконання, нерозуміння цього фундаментального орієнтиру розвитку українського суспільства було би великою катастрофою як для України, так і для світу», – вважає Предстоятель.

Яка сьогодні роль Церков і релігійних організацій в питанні цінностей та безпеки, зокрема нашої держави? «Ми справді сьогодні відчуваємо різні технології, які намагаються нас наново поділити. Можу виокремити інші лінії зламу, лінії небезпеки, які потім можна представити як лінії конфлікту. Але вони, я би сказав, сьогодні делікатніші і вишуканіші. Ми бачимо, що та лінія може пройти по межі між тими, які дивляться телевізор і які його не дивляться», – сказав духовний лідер.

Блаженніший Святослав наголосив, що інформаційна війна – невід’ємна складова гібридної, вона намагається фрагментувати наше суспільство на так звані цільові групи. «І справді, – зауважив він, – ми можемо ходити до одної і тої ж церкви, читати інформацію зі соціальних мереж, не з телевізора, і бути абсолютно різними у своїй оцінці тих обставин суспільства, у яких перебуваємо. Тобто хтось знову намагається вибудувати нові злами і наново нас фрагментувати. Себто ділити, а потім протиставляти».

Яка роль Церкви чи релігійних інституцій у таких обставинах? Найперше, за словами Глави Церкви, наш обов’язок – формувати серцевинні цінності (core values – анг.), які завжди є чи не основним фундаментом організації будь-якої суспільної інституції. Довкола цих core values пізніше обертатимуться ті, що в політиці, бізнесі, старші і молодші. Якщо цього спільного стержня, навколо якого буде все решта обертатися, у нас не буде, тоді ми в небезпеці.

Глава Церкви назвав ці чотири принципи, які донедавна називали успіхом для будь-якого суспільства, а сьогодні, на його думку, це – питання безпеки.

«І ці чотири принципи ніщо інше як європейські цінності. Той, хто глибоко пережив подію Революції гідності, серцем відчує, що це core values українського народу», – наголосив Предстоятель.

Перше, відзначив Блаженніший Святослав, – гідність людської особи. Ми всі маємо однакову гідність, яку не можна градуювати по мапі України, як це колись було зроблено, чи за ступенем лояльності особи до якогось політичного лідера. Гідність людської особи – фундамент європейської цивілізації.

Друге – спільне благо. Якщо немає спільного блага, тоді все фрагментується. Немає тоді держави.

Третє – солідарність. Україна б не вистояла за оці п’ять років, якщо б люди не солідаризувалися в захисті своєї держави в допомозі жертвам цієї війни.

Четверте – субсидіарність. Тобто кожен робить сам свою справу на своєму місці, відповідно до того, що може, аби осягнути спільну мету.

Довідка: Київський безпековий форум започаткував фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» в 2007 році. Форум – щорічний захід, дискусія на високому рівні щодо актуальних питань національної безпеки, Чорноморського регіону, питань безпеки в Європі та глобальної безпеки у світі. Важливість релігійного аспекту в питанні безпеки розглядали під час цього заходу вперше.