Глава УГКЦ на Квітну неділю: «Кожен із нас повинен відповісти собі, ким є Христос для мене»
  • Нед, 05/04/2015 - 21:23

Ми, українці, сьогодні особливо гостро відчуваємо, що потребуємо Спасителя, переможця, який би нас врятував, захистив, дав певність у завтрашньому дні, звільнив від тенет смерті, що сіється на нашій землі. Про це сказав Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді на Квітну неділю в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Блаженніший Святослав зазначив, що «нині кожен із нас покликаний відповісти на питання тих, хто зустрічав Христа в Єрусалимі: ким є цей Христос для мене?».

«У чому зміст сьогоднішнього свята? Ми з упевненістю можемо сказити, що ми святкуємо пам'ять історичної події. Мабуть, останнього тріумфу, який пережив ізраїльський народ у місті Єрусалимі. Ми знаємо, що тріумф – це урочисте повернення царя-переможця до своєї столиці. Тріумф є знаком всенародної радості, радості через перемогу, яку приносить переможець-цар до свого престольного граду. І ось ми бачимо євангельський опис такого тріумфу», – сказав проповідник.

«Ця перемога, – відзначив Глава Церкви, – яку сьогодні урочисто святкують люди Єрусалима, є перемогою Ісуса Христа над смертю… Бачимо, що Той, хто входить у Єрусалим, не є якийсь просто земний володар, не є просто людиною. Бог приходить до свого народу. Сам Господь навідується до своїх людей. Він є переможець. Він є Спаситель. Він є сповненням надії, якої так шукали люди з усього римського світу в той день у тому місті».

Але за кілька днів люди, котрі вітали Ісуса Христа як царя, месію і Спасителя, переживатимуть глибоку кризу. Ісуса Христа буде засуджено на смерть і розіп’ято. І ті, що сьогодні вітають Його – «Осанна!», через кілька днів кричатимуть: «Розіпни Його». Навіть Його учні, які переживають славу свого Вчителя, утечуть від Нього.

«Але Ісус Христос входить у Єрусалим, щоб у ньому померти й воскреснути. Те воскресіння, яке Він дарував учора Лазареві, завтра є дійсністю, яка торкне кожного з нас. Ось яку надію сповнює сьогодні Ісус Христос, зустрічаючи свій народ у Єрусалимі», – пояснив Предстоятель УГКЦ.

Він також відзначив, що нині Христова Церква святкує День молоді. «Сьогодні єрусалимська молодь кличе нас впізнати в Ісусі нашого Спасителя. Галузки, які ми сьогодні посвячуємо, є знаменом перемоги, - перемоги, яка є з нами в особі Спасителя», – сказав Глава УГКЦ.

Говорячи про сьогодення, він зазначив: «Що означає святкувати Пасху серед війни? Це означає в померлому і воскреслому Ісусі Христі побачити нашу перемогу».

Предстоятель побажав молодим людям пережити особисту зустріч із нашим Спасителем Христом, не втратити надії, але тримати її завжди в руках, бо наша перемога сама сьогодні приходить до нас. «Наша молодь життя своє віддає, щоб боронити і захищати свою землю і свою країну. Молодь – наше майбутнє, і нині ми повинні за неї разом молитися», – закликав він.

Блаженніший Святослав привітав усіх християн латинського обряду, які сьогодні святкують Великдень. Наприкінці Архиєрейської Літургії освятив галузки верби, які вірні принесли із собою.