Глава УГКЦ на Квітну неділю: «Відкладімо зброю, дозвольмо Ісусові Христові увійти у наш край»
  • Нед, 13/04/2014 - 20:02

Важливо, щоб ми, як народ, прийняли Ісуса Христа сьогодні. Визнали Його нашим рятівником і спасителем. Щоб у час Великодніх свят кожен відклав зброю, аби когось силою переконати, чи змусити бути своїм братом. Лишімо це все. Дозвольмо нашому Спасителеві Христові увійти у наш край, у нашу землю, у наші міста і села. І зробити нас спасенним єдиним народом, християнським народом, у якому панує єдиний Цар – Бог.

Про це сьогодні, 13 квітня, на великий празник у Христовій Церкві – Квітну неділю, під час Архиєрейської Літургії у Патріаршому соборі Воскресіння Христового сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав. Співслужив з Блаженнішим Святославом владика Йосиф (Мілян).

Сьогодні саме той день, коли Ісус Христос увійшов у Єрусалим. Предстоятель зауважив, що про цей день у Священному писанні сказано, що перед тим як померти в Єрусалимі, воскреснути третього дня, шість днів перед тим Ісус Христос тріумфально входить у це місто. Йому співали: «Осанна в вишніх».

«Сьогодні люди вітають Христа, кажучи: Благословен, Хто йде в ім’я Господнє, Цар Ізраїлів. Буквально за кілька днів, підбурені іншими ідеологами, кричатимуть: Розіпни Його. І саме за те, за що вони сьогодні Його прославляють, засудять на смерть», – розповів проповідник.

«Якщо, – вважає Глава Церкви, – подібно до єврейських дітей, приймемо Ісуса Христа сьогодні, як свого особистого Спасителя, тоді будьмо певні, ми можемо радикально змінити наше життя. Те спасіння, та сила з висот, яка сьогодні в Христі входить у Єрусалим, увійде в наше серце, у наше життя. А якщо ми сьогодні, які очікуємо Спасителя, не приймемо Його в нашу душу, у наше життя, то можемо назавжди залишитися у темряві тривоги, зневіри і ніколи не зможемо отримати дару спасіння».

Осанна в вишніх, благословен, Хто йде в ім’я Господнє. «Як по-особливому звучать ці слова у вухах українця сьогодні. Можливо, саме в сьогоднішній день, коли ми сповнені тривоги, отримуючи різні вістки зі Східної України, зокрема з Донеччини, де в Слов’янську триває антитерористична операція… Скільки тривоги сьогодні в нашого народу!» – відзначив Предстоятель УГКЦ.

Він зауважив, що, можливо, хтось почувається далеким від Бога. Думає, що Бог покинув свій народ. «Але ні, Він сьогодні приходить до нас, Він сьогодні входить у місто Київ, який є «новим Єрусалимом», – наголосив Блаженніший Святослав.

 

 

Верховний Архиєпископ привітав усіх вірних і людей доброї волі зі святом, побажав благословенного Пасхального часу. Особливо проповідник привітав молодь, бо наша Церква сьогодні святкує День молоді.

 

 

Блаженніший також звернув увагу вірних на хор, який на Квітну неділю співав у соборі. Це був англійський хор «Булава», що спеціально приїхав з Лондона заспівати Літургію і дати концерт до 200-річчя Кобзаря.

У кінці Літургії Блаженніший Святослав і владика Йосиф посвятили вербові галузки, які вірні принесли з собою.

Департамент інформації УГКЦ