Глава УГКЦ на Марші миру: «Ми тут, щоб сказати рішуче «ні» тероризму в будь-яких його проявах»
  • Нед, 18/01/2015 - 23:02

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав узяв участь у Марші миру в Києві.

Разом з іншими представниками Церков і релігійних організацій України Глава УГКЦ очолив Ходу за мир від пам’ятника Тарасу Шевченку на Майдан Незалежності, де відбулася Панахида за загиблими воїнами у війні на Сході України та за загиблими мирними жителями, яких 13 січня в автобусі розстріляли з «Градів» проросійські бойовики під Волновахою.

На Марш миру вийшло понад двадцять тисяч людей, які засвідчували свою солідарність із нашими героями, що загинули від рук ворога на нашій землі.

Участь у події взяли також Президент України Петро Порошенко з дружиною, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, представники всіх Церков та релігійних організацій в Україні. Від УГКЦ висловити свою солідарність із невинно вбитими прийшли також владики Богдан (Дзюрах) і Йосиф (Мілян).

У своєму слові до українців Блаженніший Святослав відзначив, що сьогодні ми стали учасниками і свідками «безпрецедентної події в історії нашої незалежної Батьківщини». «Хтось каже, що ми стали учасниками Маршу миру. І це справедливо, бо ми є тут, щоб сказати рішуче «ні» тероризму в будь-яких його проявах. Рішуче «ні» насильству над людиною. А ще більше блюзнірством проти Бога Отця є тероризм в ім’я Боже», - наголосив Глава Церкви.

Хтось, каже він, назвав подію Ходою солідарності. «І це справедливо, - зауважив Верховний Архиєпископ, - бо сьогодні єднається вся Україна, в усіх її куточках. Сьогодні з нами єднається світова громадськість у різних містах різних країн світу. Ми сьогодні є разом, щоб об’єднатися в нашому рішучому «ні» агресії та насильству».

За його словами, сьогоднішню подію можна назвати й Маршем гідності. «Бо ми сьогодні хочемо ствердити і засвідчити святість і гідність кожної людини незалежно від того, якою мовою вона розмовляє, яку релігію сповідує, які переконання плекає у своєму серці. Кожна людська особа є сотворена на образ і подобу Божу. Є найгіднішим сотворінням у цьому світі. Ми сьогодні також хочемо засвідчити нашу з вами гідність. Як гідних, вільних громадян незалежної, вільної держави», - наголосив Глава Церкви.

«Ми сьогодні можемо сказати, - вважає Блаженніший Святослав, що ця подія є Маршем за життя. Бо ми сьогодні хочемо ствердити святість кожного людського життя. І наш обов’язок людське життя захищати. Сьогодні ми маємо об’єднатися в захисті людського життя, бути солідарними в нашому обов’язку захищати свою країну, свою землю, своїх братів і сестер».

На завершення присутні вшанували пам'ять загиблих від рук терористів хвилиною мовчання та запалили пам'ятні свічки.