Глава УГКЦ на Різдво Христове: «Ми повинні вийти назустріч сьогоднішнім викликам нашого народу»
  • Нед, 08/01/2017 - 16:39

Святкувати Різдво сьогодні означає покинути зону власного комфорту і вийти назустріч тому, хто потребує, хто є самотній та покинутий, і начебто стати причасником його болю, страждання, сумнівів і з ним розділити різдвяну радість. Про це сказав Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у свято Різдва Христового в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Співслужили з Главою Церкви Архиєпископ Клаудіо (Гуджеротті), Апостольський нунцій в Україні, владика Богдан (Дзюрах), Cекретар Синоду Єпископів УГКЦ, владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ.

Говорячи про таїнство Різдва Христового, Предстоятель відзначив, що у таїнстві Різдва ми величаємо і славимо воплочення Божого Сина. «Бог стає людиною. Вічний зачинає своє життя в часі, далекий стає близьким, грізний стає тендітним, ніжним і милосердним. Неприступний стає доступним для людини. Для того щоб людина причастилася Божого життя, Син Божий стає причасником життя людини і вбирає в себе життєві дороги кожної людини, яка приходить на світ. У таїнстві Різдва Бог покинув свою божественну зону комфорту, виходить за її межі, занурюється у світ людини, аби розділити з нею своє вічне блаженство, вічне щастя і врятувати людину від темряви, розпачі, гріха та смерті», –  сказав Блаженніший Святослав.

Описуючи подію Різдва Христового, розповів проповідник, апостол Павло каже, що Він, Син Божий, не вважав за непорушний привілей свою рівність із Богом Отцем, а применшив себе самого, взяв на себе вигляд слуги і з'явився як людина. Ось що означає подія Різдва Христового.

А ми себе спитаймо сьогодні, просить Глава УГКЦ, як ми повинні святкувати це Різдво, - Різдво у незалежній Україні нового 2017 року? «Думаю, ця подія має витягнути кожного з нас із нашої зони комфорту», – вважає архиєрей.

«З одного боку, –  повів далі Глава Церкви, – Господь Бог стукає сьогодні до наших сердець, запрошує нас прийти, привітати, зустріти новонародженого Спасителя і прийняти Його у своє життя. І тоді та ніч стане світлою, у Його світлі побачимо світло нашого життя. Тоді у Ньому ми отримаємо нове народження, нову силу, нову здатність іти далі дорогою нашого земного життя, бо знаємо, що ми не самотні. А кінець нашого життя лежить у Бозі, який став людиною сьогодні».

«Вийти за межі зони власного комфорту, –  пояснив Блаженніший Святослав, –  означає творити спільноту, творити новий вид єдності між людьми, єдності, якої ми так потребуємо сьогодні в Україні. Нам так важливо нині, у драматичних обставинах нашого життя не замикатися в собі і не робити вигляд, що не бачимо, що діється поряд із нами. Ми повинні вийти назустріч усім тим викликам, який подає нам сучасний історичний момент життя нашого народу. Бо виходячи назустріч, ми не є самотні. Бо «з нами Бог» – це той клич пророка Ісаї, яким сьогодні, у Різдвяну ніч, молиться Христова Церква».

Блаженніший Святослав передав сердечні вітання всім дітям нашої Церкви в Україні і в усьому світі. «Бажаю кожному з вас у сьогоднішню ніч просвітитися небесним світлом вифлеємської зорі, бажаю кожному з вас відкрити своє життя на той дар, який саме сьогодні, саме в цей історичний момент нашого буття, саме для нас приносить новонароджений Спаситель, воплочений Бог. Бажаю кожному з вас співати, колядувати і величати прабатьківською колядою нашого Спасителя тим людям, які сьогодні голодні й спраглі справедливості, справедливого миру, можливо, навіть звичайної людської теплоти і розуміння. Тому ми сьогодні молимося за тих, хто перебуває за межами звичайного домашнього затишку. Ми сьогодні думками і молитвою линемо на лінію фронту до наших військовослужбовців, до наших братів і сестер, які опинилися в пастці, у так званій сірій зоні, і які святкують Різдво в тривожних, смертельних обставинах небезпечного сьогоднішнього вечора. Але наша молитва йде далі. Ми засилаємо наші вітання братам і сестрам, які сьогодні терплять на окупованих територіях і так потребують світла надії в цю різдвяну ніч. Ми сьогодні єднаємося в молитві з нашими братами і сестрами в Криму і в усіх закутках України, де, можливо, ще хтось не колядує чи не тішиться Різдвом. Бажаю всім вам веселих свят Різдва Христового! Бажаю, щоб Христос народився в кожній українській християнській сім’ї. Бажаю всім смачної куті, веселої коляди і благословенного нового року», – побажав Глава УГКЦ усім вірним і людям доброї волі.