Глава УГКЦ на Великдень: «Святкувати Пасху під час війни – означає бачити у воскреслому Христові нашу перемогу»
  • Нед, 12/04/2015 - 17:51

Бажаю усім радості воскреслого Христа, бо вона не походить від наших клопотів і немочей, а від Бога. Нехай ця пасхальна радість завітає до кожної української сім’ї, щоби нею сповнилися і ті, хто святкує Пасху під свист куль і звук снарядів. Святкувати Пасху під час війни – означає бачити у воскреслому Христові нашу перемогу!

Про це сказав Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час Пасхальної Божественної Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ, що у Києві, в день Воскресіння ГНІХ, 12 квітня 2015 року.

Із Верховним Архиєпископом УГКЦ співслужити: владика Богдан, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ та Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ, владика Йосиф, Єпископ-помічник Київської архиєпархії, та численні священики.

Очільник Церкви сказав, що якщо хтось справді хоче пізнати Воскресіння Христове, то нехай протягне свою руку до потребуючого і немічного, і тоді зрозуміє, що означає стати воскреслим разом із Спасителем.

«Що означає для нас поняття воскреснути? Апостоли, коли почули вперше слово «воскресіння» із вуст Христа, то значення його не зрозуміли. І тому, ідучи дорогою, вони питалися один одного про те, що означає воскреснути із мертвих. Бо смерть – це дійсність, із якою ми знайомі, особливо, коли втрачаємо найдорожчу особу. А воскресіння – це досвід, який знаходиться поза межами досяжності людини і її життєвих досвідів», – сказав Блаженніший Святослав.

Продовжуючи пасхальну проповідь Глава УГКЦ зауважив, що, як подає Євангеліє, воскресіння – подібне до вічного світла, яким наповнюється вся Вселена. А ще, на його думку, символом воскресіння є протягнута рука до потребуючого і упадшого.

«Один із найдавніших способів зобразити Воскресіння Христове є ікона «Зішестя в ад» і вона є головною у нашому Патріаршому соборі. В ній ми побачимо руку нашого воскреслого Спасителя, яка простягнута до упадшого Адама. Христос простягає свою животворну десницю, яка пробита цвяхом хреста, але нею він підносить упавшу людину, уводячи її у нове життя, – пояснив проповідник. – Тому, сьогодні нам важливо відчути і отримати протягнуту до нас живоначальну десницю воскреслого Спасителя. Бо він воскресає і входить у вічне життя з кожним із нас».

«У цей світлий день ми просимо Господа, щоб Він протягнув свою живоначальну десницю до України! Нам важливо пережити Христове Воскресіння, як справжню воскресаючу всемогутню перемогу Христа, яка дарується нам Його всемогутньою десницею», – наголосив Блаженніший Святослав.