Глава УГКЦ на Володимирській гірці: Святкувати пам’ятку Хрещення означає вернутися до джерела
  • Пон, 30/07/2018 - 09:33

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав відслужив Молобень біля пам’ятника рівноапостольному князю Володимиру з нагоди 1030-го ювілею Хрещення Руси-України.

Насамперед Предстоятель УГКЦ привітав усіх з ювілеєм Хрещення Руси-України, який ми цього року відзначаємо і урочисто святкуємо.

Архієрей пригадав, що рушійною силою епохи Відродження, яку пережила Європа, було гасло «До джерел» (Ad fontes).

Говорячи про повернення до джерел Глава Церкви зауважив, що джерело – це є щось, що з одного боку дає нам відродитися. «Кожен, хто повертається до джерел начебто віднаходить себе, починає розуміти, ким він є. І з того джерела черпає сили, аби дивитися в майбутнє. Аби жити, розвиватися. І всяке відродження означає нове життя, новий подих, нову епоху, нове майбутнє», – сказав Блаженніший Святослав.

«Коли ми святкуємо пам’ятку Хрещення нашого народу, – відзначив Глава Церкви, – ми повертаємося до джерела. До джерела, яке в християнському розумінні завжди є слово в однині. Бо є одне єдине джерело життя, життя дочасного, а відтак життя вічного. Тим джерелом вічно текучим, є особа Бога Отця.

Ми з вами існуємо через те, що Бог Отець нас живить, як і все сотворене в цьому світі.

«З того джерела ми можемо зачерпнути живу воду Духа Святого наче з криниці через Воплочення Господа нашого Ісуса Христа. А бути учасниками вічного життя ми можемо саме через те, що нас було принесено до купелі Хрещення. В якому ми пережили нове сотворення з води і духа. Тому святкувати пам’ятку Хрещення означає вернутися до джерела. Засмакувати ще раз те джерело життя, яке подається нам сином у Дусі Святому. Гадаю, за цим ми приходимо сюди до хрещальної купелі українського Йордану – нашого Дніпра, аби пережити особисте християнське відродження», – вважає духовний лідер українських греко-католиків.

Проте на переконання Глави УГКЦ, якщо ми будемо святкувати з року в рік ту чи іншу подію, але через те святкування не станемо хоч трошки кращими християнами, то ті святкування не матимуть жодного плоду.

На думку Блаженнішого Святослава, метою цієї зустрічі, нашої молитви є якраз погляд у майбутнє. «Тому є такий великий привілей святкувати цей ювілей Хрещення разом з віруючою молоддю. Яка будучи охрещена в ім’я Отця і Сина і Святого Духа це хрещення з дня у день у собі обновляє. І на цій основі будує своє особисте, церковне, наукове, громадське, національне життя. Стоячи тут на цих святих Київських горах, ми маємо можливість у видимий спосіб торкнутися джерел, витоків нашої Церкви. Церкви, яка ось уже 1030 років з покоління в покоління передає цей дорогоцінний скарб віри рівноапостольного князя Володимира», – сказав Предстоятель.

Архієрей наголосив, що наша Церква є непросто спадкоємницею, а правонаступницею Київської Церкви, яка свято береже свою історію, своє передання. І в цій тотожності дивиться у своє майбутнє.

Молімося сьогодні, закликав Блаженніший Святослав, аби кожен з нас, перш за все, засягнув до джерел. До джерел свого духовного життя. Аби кожен з нас тут пережив відродження з води і духа. Щоби тут ми відчули, що Господь нам відкриває якусь нову епоху нашого церковного, національного, державного буття. Повертаючись додому несіть у своєму серці ту живу воду Духа Святого, яку хоче нам дати Небесний Отець через свого Сина.

Глава Церкви закликав усіх братів і сестер молитися за нашу Церкву, адже це є заповідь нашого великого батька і учителя Блаженнішого Любомира.