Глава УГКЦ на Воздвиження: «Ми повинні мати сміливість черпати з Хреста сили, аби жити вповні»
  • Птн, 27/09/2013 - 16:08

Сьогодні можемо сказати, що християнин – це той, хто знає, де є Дерево життя і має до нього постійний доступ.

На цьому наголосив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук сьогодні, 27 вересня, на свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, проповідуючи вірним в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

Він нагадав, що коли Господь Бог сотворив людину, то одразу пов’язав її життя з деревом. «Деревом, яке Святе Письмо називає «Деревом життя». Це Дерево життя виростало в центрі Раю. Воно було символом і знаком сопричастя життя між Творцем і людиною – Його сотворінням», – розповів Предстоятель УГКЦ.

«Та лише тоді, – продовжив він, – коли людина через гріх втратила доступ до Дерева життя, почала хворіти й вмирати».

«Але завжди в неї є ностальгія за втраченим Раєм, ностальгія за Деревом життя. І це райське Дерево життя у сьогоднішньому святі є доступне кожному віруючому християнину», – переконує Глава Церкви.

Продовжуючи пояснювати силу Хреста, проповідник відзначив, хто такий християнин у сьогоднішньому вимірі.

 

«Сьогодні можемо сказати, що християнин – той, хто знає, де є Дерево життя і має до нього постійний доступ. Але Хрест Господній має бути в центрі життя християнина. Ми повинні мати сміливість черпати з нього сили, щоб жити вповні по-християнськи й по-людськи, щоб виконувати Божі заповіді, щоб мати силу прямувати дорогами духовного життя. Бо з Хреста Господнього випливає духовна сила й мудрість», – вважає Блаженніший Святослав.

Він пояснив, що для нас, християн, Хрест – знак перемоги над злом. А також знак перемоги над смертю. І навіть коли нас з вами свого часу покладуть до гробу – на нашій могилі засяє Чесний і Животворящий Хрест Господній, як знак надії на воскресіння.

«Отож сьогодні у цьому святі черпаймо життєву християнську духовну силу з Чесного і Животворящого Хреста Господнього», – побажав Глава Церкви усім вірним.

 

Департамент інформації УГКЦ