Глава УГКЦ на вшануванні пам’яті жертв Голодомору: «Якщо забудемо про геноцид, то він може повторитися»
  • Нед, 23/11/2014 - 16:28

«Сьогодні Україна пам’ятає і молиться. Пам’ятає мільйони невинно убієнних голодом на одній із найродючіших земель світу», - сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав сьогодні під час офіційних заходів за участю Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка в День пам’яті жертв Голодомору-геноциду українців 1932-1933 років, який традиційно відзначається в четверту суботу листопада.

Від Української Греко-Католицької Церкви у вшануванні пам’яті невинно вбитих голодом узяв також участь владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

Верховний Архиєпископ пригадав, що в той час, «коли мільйони людей волали до Бога по справедливість на цій землі, мало було тих, хто говорив». Чи не єдиним був голос слуги Божого митрополита Андрея Шептицького, який разом із українським єпископатом написав славного листа під назвою «Україна в передсмертних судорогах».

«Сьогодні маємо пам’ятати, – переконує Глава Церкви, - нашу пам'ять зберігати й розвивати, щоб ім’я кожного, хто був таким чином позбавлений життя не зникло з книги пам’яті нашого народу. Ми маємо пам’ятати задля нашого сьогодення, аби й нині, цієї зими ніхто в Україні не страждав від голоду. Ми маємо пам’ятати задля нашого майбутнього, бо якщо забудемо про цей геноцид, він може повторитися».

За його словами, Церква і вірні сьогодні моляться. «Молимося за всіх: дітей, жінок, старців, цвіт української нації, які були позбавлені права жити, щоб Господь Бог прийняв їх у свої батьківські обійми. Ми молимося, аби Господь Бог визволив усіх нас від гріха, ненависті та вбивства», - сказав Блаженніший Святослав.

Після вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду розпочалася всенародна акція «Запали свічку».

Вічна пам'ять!