Глава УГКЦ на зустрічі з послами G7: Ми переможемо у війні з Росією
  • Втр, 06/02/2018 - 19:09

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав разом з іншими членами ВРЦіРО 6 лютого в Києві зустрілися з надзвичайними і повноважними послами країн «Великої сімки» (G7) з метою обговорення питань свободи віросповідання та державно-конфесійних відносин у міжнародному вимірі та участі об'єднаної релігійної спільноти України, як частини структурованого громадянського суспільства у процесі реформ в Україні.

У своєму слові Предстоятель УГКЦ відзначив, що це цікавий момент прямого діалогу спілкування між дипломатами такого високого рівня і представниками простих українців, представниками громадянського суспільства.

Глава УГКЦ наголосив, що релігійне середовище України, глави Церкви, різних релігійних спільнот відчувають суспільну відповідальність за долю України, за долю українського народу і нашої держави. «Сьогодні саме релігійні діячі, як би це не було дивно чути і вам, і нам, мають чи не найбільший кредит довіри громадян України. Це означає, що це тільки підвищує нашу відповідальність. Тому що кожне звернення, зокрема зроблене нами всіма разом як Всеукраїнської Ради Церков має надзвичайно великий вплив на долю нашого народу», – розповів Блаженніший Святослав послам G7.

Глава Церкви відзначив важливість питання реформ, які сьогодні потрібно пережити Україні як державі і українському суспільству. «Ми сьогодні вам дуже вдячні, що світова спільнота є на боці України, яка веде замовчувану війну проти російського агресора. Ми переконані, що український народ переможе в тій війні. Але наша перемога також залежить від рівня і швидкості внутрішніх реформ, які потрібно пережити українській державі», – сказав Предстоятель.

За його словами, реформи, які перед нами сьогодні стоять, є дуже різними. «Одні, – вважає Блаженніший Святослав, – можуть давати швидкі політичні дивіденди нашим політикам, владі і опозиції, тому вони радше будуть багато на ті теми говорити. Але часто наші політики не бачать дальшої перспективи, бо всі вони думають термінами наступних виборів, які будуть через рік. Тому їхні програми дуже короткотривалі. Але бачення, яке маємо ми, як представники Церков і релігійних організацій, є дальшим. Бо ми знаємо, що політики приходять і відходить, а український народ і українські Церкви та релігійні спільноти залишаються».

Є, продовжив Глава Церкви, і інші реформи, які, на думку світового співтовариства, є життєвонеобхідними для України, але вони не принесуть швидких політичних дивідендів і можуть бути болючими для простих українських людей. Але ми знаємо, що їх потрібно робити вже сьогодні, хоча вони дадуть свої результати за два, три чи п'ять років. «Тому тут Церква часто виступає як добра мама. Коли в дитинстві нас болів зуб, то мамі треба було переконати нас йти до лікаря. Гадаю, що наша суспільна відповідальність як Церков і релігійних організацій може бути подібною. Ми можемо бути таким каталізатором реформування нашого суспільства саме в нашому служінні як мати і вчителька для своїх людей. Зокрема минулого року Церкви і релігійні організації  підтримали дві важливих реформи. Це медична і освітня реформи», – сказав Глава Церкви.

На його погляд, поки що залишається незрозумілим, які нагальні реформи обов'язково треба зробити для перемоги України вже в цьому році. «Ми знаємо, що цей рік може бути дуже турбулентним для нашого суспільства. Ми можемо разом співпрацювати для миру, стабільності, розвитку справжньої демократії в Україні, аби перед виборами, які нас очікують, українське суспільство справді зрозуміло, що потрібно зробити і якою дорогою потрібно йти», – насамкінець сказав Блаженніший Святослав.