Глава УГКЦ нагадав про місію викладачів та студентів УКУ
  • Нед, 11/09/2016 - 15:36

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав освятив храм Софії – Премудрості Божої на території Українського католицького університету.

В освяченні храму взяли участь усі члени Синоду Єпископів УГКЦ, який сьогодні завершує роботу чергової сесії.

Сьогодні Боже слово нам розповідає про зустріч молодого успішного багатого мудрого юнака з Ісусом Христом… «Прийди і йди за мною». «Це Боже слово таким небесним променем пронизує наше серце і наш розум у цю хвилину, коли ми урочисто освячуємо університетський храм Премудрості Божої Святої Софії», – сказав Предстоятель під час проповіді до вірних.

Блаженніший попросив кожного запитати себе, «кому цей храм посвячений? Ким є та мудрість, якій ми хочемо поклонятися у цьому святому храмі? Якщо хтось думає, що цією мудрістю є наша з вами здатність бути мудрими, він помиляється. Якщо хтось думає, що цією мудрістю є накопичене людьми знання, він помиляється. Якщо хтось думає, що цією мудрістю є здатність людини бути мудрою, великою, успішною, модерною, знаючою, він помиляється. Бо якщо б ми поклонялися усім тим речам, ми були б ідолопоклонниками. «Ця Мудрість, на честь якої збудований цей храм є Мудрістю Божественною. Тому ми так підкреслюємо цей храм Святої Софії – Премудрості Божої», – наголосив святитель.

«Очевидно, – каже проповідник, – людина шукає цієї мудрості. Але вже мудрі старовинні філософи десь збагнули, що людина своїми власними силами цієї мудрості не може вповні ані збагнути, ані пізнати. Тому називали себе «друзями», «шукачами» мудрості. Але у священному Писанні, зокрема Старого Завіту, ми маємо глибоке Боже слово, що ця Премудрість Божа, яка була в Бозі і з Богом на початку створення світу, з одного боку, є фундаментом усіх Богом сотворених речей. І тому десь можемо її відчути, коли чесно і послідовно вивчаємо Боже сотворіння. Але Священне писання нам говорить, що ця Божа мудрість – Господь у своїй мудрості сам до нас приходить. Ця Мудрість сама шукає того, хто готовий її прийняти. Вона сама приходять до людини, щоб серед її життя збудувати свій престіл. Сама приходить, сідає на майдані і всіх кличе до себе: прийдіть чада, послухайте мене, остраху Господнього навчу вас. У книгах мудрості ми бачимо, що першим кроком, аби відповісти на це запрошення прийти є острах Господній. Першими кроками тої дороги є виконування Божих заповідей. Але самою Премудрістю, якій ми сьогодні хочемо поклонятися, воплоченою Мудрістю Божою є сам Спаситель наш Ісус Христос. І саме цій Премудрості ми хочемо поклонятися в цьому святому храмі».

Наша слов'янська традиція підкреслює, що престолом цієї Мудрості є Пречиста Діва Марія. Можна сказати, відзначив Глава Церкви, що в нашому університетському храмі ми відкрили джерело Божої мудрості для всіх, хто її шукає.

«Дорогі професори, викладачі, студенти, – звернувся Блаженніший Святослав, – запрошую вас щодня черпати з того джерела. Нехай цей храм буде найважливішою аудиторією усіх студентів цього університету».

Народна мудрість каже: учених людей є багато, а мудрий мало. «Нам би дуже хотілося, аби серед тої великої сили дипломованих спеціалістів, навіть з дипломом Богослов’я, були не тільки ті, які набралися сили силенної людського життя, хоча і це потрібне, але нам залежить, щоби з Українського католицького університету виходили учні Христові, які йдуть в дорогу, в яку запрошує сам Спаситель, які знають джерело Премудрості, які особисто зустрілися в цьому храмі з Христом - воплоченою Божою мудрістю. І вийшовши з цього навчального закладу, знали, якою дорого в житті їм далі потрібно йти».

Глава УГКЦ подякував усім тим, хто працював, мріяв і збудував цей святий храм. Особливо президентові Університету владиці Борисові (Гудзякові) та ректору Університету о. д-ру Богданові Праху.

Блаженніший Святослав пригадав, що коли Патріарх Йосип будував собор Святої Софії у Римі, він хотів, щоб храм Святої Софії був наче храмом-пам'ятником усім зруйнованим храмам, які тоді руйнували в Україні, храмом-завданням відбудовувати Боже знання і Християнську віру в нашому народі. «Подібне відчуття зворушує і моє серце, – зауважив Предстоятель, – ми сьогодні на рідних землях збудували храм Святої Софії Українського католицького університету начебто сповняючи заповіт і мрію нашого великого попередника. Ми бачимо, як сьогодні відбудовується сотні, тисячі храмів по цілій Україні. Але мені б хотілося, аби цей храм з посеред усіх інших храмів був особливий. Скільки сьогодні в Україні є зруйнованих душ, скалічених війною, зранених різного роду неправдою, скалічених ще старою тоталітарною системою і новими сучасними тоталітаризмами, які раз за разом накочуються на наше християнське сумління. На їхню честь ми хочемо освятити цей храм».

«Не лише навчання, а й виховання і велика місія голошення Божого Слова, проповідь Євангелія всьому сотворінню, – ця місія є життєвим завданням викладача і кожного студента Українського католицького університету», – переконаний Блаженніший Святослав.