Глава УГКЦ: «Не караючи злочинця, ми стаємо співучасниками злочину»
  • Нед, 24/03/2019 - 14:34

Працівник високого кабінету, олігарх, священнослужитель, архиєрей, простий робітник чи простий громадянин – ми всі повинні мати абсолютно однакову позицію перед законом. Лише тоді ми будемо казати, що ми маємо державу, яка респектує гідність кожної людської особи.

Про це заявив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у інтерв’ю «Українській правді».

Глава Церкви з жалем констатував, що судова реформа в Україні до кінця не відбулася. «Хоча є дуже гарні, розумні люди, з якими ми спілкувалися, і багато чесних суддів, які знають і хочуть зробити все для того, щоб в Україні запанував чесний суд. Дехто говорить про провал судової реформи. Я не беру на себе відповідальність аж такого типу заяви робити. Але я абсолютно погоджуюся, що питання несправедливості пов'язане з невідворотністю покарання», – сказав Предстоятель.

«Всякий злочин має бути покараним, – заявив Блаженніший Святослав. – Хтось може сказати – як так християни, які говорять про любов, милосердя, прощення все ж таки наполягають на невідворотності покарання за злочин? Бачите, якщо не карати за злочин, то це означає, що ми дозволяємо такій поведінці повторюватися. Не засуджуючи і не караючи злочинця, ми стаємо співучасниками злочину. Тобто не карати за зло є злом».

Глава УГКЦ пригадав, як у контексті дискусії Всеукраїнської ради Церков хтось із членів Ради сказав був, що коли людина, яка пережила суд, відчує, що суд виніс справедливе рішення, спонтанна реакція: «Є Бог на світі». Тому справедливе судочинство один із виявів присутності Бога, вищої справедливості в нашому людському соціумі.

Також Глава Церкви в інтерв’ю закликав кандидатів у Президенти не провокувати жодних силових сутичок, не стравлювати між собою українців після того, коли волевиявлення народу буде оприлюднене.

«Майте відвагу прийняти волю народу. Умовою для справедливих, чесних, прозорих виборів є мир і спокій. І якщо ми разом – Церква, волонтери і військові скажемо це до всіх гарячих голів, які потирають руки, до безвідповідальних політиків, які хочуть використовувати насилля як засіб політичної боротьби – я маю велику надію, що ті, які нам спільно довіряють нас почують. І таким чином ми, з одного боку, захистимо свій голос у чесний прозорий спосіб, а з іншого – все зробимо для того, щоб всередині наш ворог не спровокував ніякого протистояння», – наголосив Блаженніший Святослав.