Глава УГКЦ: «Нехай Дніпро понесе освячену воду по цілій Україні і зітре з нашої землі усякого врага і супостата»
  • Втр, 19/01/2016 - 17:36

Ми часто говоримо про реформи, про зміну людських стосунків, про цілі, які мусимо втілювати в наше життя… Але без благодаті Духа Святого ми ніколи цього не зможемо зробити. Про це сказав Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового на свято Богоявлення Господнього.

Проповідник зауважив, що сьогодні ми святкуємо свято очищення і відродження людини, свято оновлення всієї Богом сотвореної вселеної у хрещенні нашого Спасителя Ісуса Христа.

Він розповів, що в цей день Євангеліє нам оповідає, як Іван Хреститель прийшов на Йордан і кликав до покаяння всіх людей. До нього виходила вся юдейська околиця, увесь Єрусалим, аби приймати хрещення. Очевидно, що Іван, як останній і найбільший зі старозавітних пророків, мав на меті лише збудити, приготувати людину до приходу Спасителя. І ось люди, які відчували, що вони потребують змінити своє життя, але самі не можуть, прийшли на Йордан хреститися. Можна сказати, що в той момент річка Йордан наповнилася людськими сльозами, молитвами, людською біллю, людським криком за Господом Богом, людським гріхом, нечистотою людини і її неміччю. І ось саме в той момент на Йордан приходить Христос. Стає, як один із тих грішників. І підходить до Івана, просячи хрещення. Коли Іван побачив Його, сказав: Господи, та ж мені в Тебе треба хреститися, а Ти просиш у мене хрещення. Він не міг зрозуміти, як вічний Бог, який став людиною, знімає з себе одежу не лише своєї вічної слави, а й одежу свого земного буття і хоче зануритися у глибину людського гріха, немочі, щоб її спасти і очистити.

«Входячи в ці води, – продовжив Блаженніший, – наш Спаситель наче бере на себе все те, що людина лишила в тій воді, як свій клич і мольбу за приходом спасіння. Коли Христос виходить з води, небо відкривається і Іван бачить явлення Бога, чує голос Отця, який каже: Це є Син мій улюблений. Бачить Духа Святого, який сходить на того Сина, який хреститься в Йордані і бачить у Христі нову людину, нового Адама, який у собі дає початок новому людському родові».

«У Богоявленні на Йордані Ісус Христос прийнявши вигляд слуги, каже мені і вам: Я є Бог для тебе, приходжу до тебе як відповідь на твої молитви, мольби і благання, які дійшли до вух Божих. Сьогодні є день твого оновлення, очищення і освячення. День, коли ти можеш почати нове життя в Бозі», – відзначив Предстоятель УГКЦ.

Глава Церкви зауважив, що в цей день центральним символом цього космічного дійства відродження, очищення і оновлення стає вода. Очевидно, що людство з давніх-давен бачило у воді колиску усякого життя… Що вода має очищаючий характер, з собою несе здоров’я, кращий завтрашній день. «Але в Йорданському Богоявленні, коли Бог наново торкається води, вона набирає якогось глибшого, духовного змісту, духовної сили. Тому що отримує здатність впливати не лише на тіло людини, а на всю глибину її душі у духу», – вважає духовний лідер греко-католиків.

За його словами, йорданська вода наче стає інструментом, яким Божа сила починає пронизувати людину, людське суспільство і всю вселену. «Сьогодні Дух Святий силою і благодаттю зійде на воду, аби через неї торкнути кожного з нас. Щоб ця подія, про яку ми чуємо сьогодні в Євангелії, відкрилася для нас, а кожен з нас став її учасником. Ось чому ми сьогодні, віруючі люди, вийдемо на наш український Йордан – древній Славутич Дніпро, який пронизує всю нашу землю і будемо благати в Господа, аби зіслав свого Духа Святого, освятив води, а разом з ними очистив нас, відродив з води і Духа, і наново відкрив нам, що ми є синами і доньками Всевишнього. Сьогодні кожен з нас, наші сім’ї, особливо наша Україна, потребують оновлення, очищення і відродження, можливо, як ніколи…» – сказав Блаженніший Святослав.

«Вітаю вас з цим святом. Бажаю вам, щоб ця йорданська вода, якою ми будемо причащатися, торкнулася, освятила і очистила ваші душі й тіла. Та вода, якою будемо окроплювати наші домівки, принесла нам оновлення, силу жити по-новому, жити краще, жити без гріха і без всякого зла. Нехай Дніпро понесе освячену воду по цілій Україні, проникне в усі річки й ставки нашої землі, досягне Чорного моря і зітре з нашої землі силою благодаті Духа Святого усякого врага і супостата. І тоді, як каже Шевченко, і буде син, і буде мати, і будуть люди на землі», – побажав Глава УГКЦ усім українцям.

По завершенні Літургії Глава УГКЦ освятив воду на Дніпрі.