Глава УГКЦ: «Несправедлива зарплата і її затримання – гріх»
  • Втр, 20/02/2018 - 16:30

Несправедлива зарплата є гріхом, бо людину це кривдить. Очевидно, що інколи людина змушена працювати за несправедливу зарплату, тому що іншої немає. Це зловживання на ринку праці. Таку позицію висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 17 січня 2018 року в ефірі інтерактивної програми «Відкрита Церква» «Живого ТБ» на тему соціальної справедливості.

«Хто не шанує працю своїх працівників, має велику небезпеку їх втратити. Тому шукаймо різні канали, аби відкрито говорити на цю тему. Можливо, якраз наша передача допоможе достукатися до сумління роботодавців», – зауважив Глава Церкви.

За його словами, питання зарплати має також духовну складову. «Несправедлива зарплата, – стверджує Предстоятель УГКЦ, – є гріхом сама в собі. І ми знаємо, як трагічно закінчили свою історію ті країни і суспільства, які в такий спосіб визискували своїх працівників».

«З іншого боку, гріхом є затримання заробітної платні. Навіть та зарплата, на яку змушений погодитися працівник, не виплачується. За вченням Церкви, це є гріх, який кличе до неба про помсту, щось подібне до чоловіковбивства. Отже, хто не виплачує платню своїм працівникам, де-факто, не дає їм жити», – вважає Блаженніший Святослав.

Наш Синод, відзначив архиєрей, не один раз приймав звернення до роботодавців та влади, в яких говорив про неприпустимість задержувати зарплату працівникам.