Глава УГКЦ обговорив із ватиканістами ситуацію в Україні
  • Втр, 08/02/2022 - 16:55

8 лютого Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, провів онлайн-зустріч із ватиканськими аналітиками та представниками міжнародних ЗМІ.

В зустрічі взяли участь понад тридцять учасників, говорили про ситуацію в Україні та роль Церкви на локальному та міжнародному рівнях.

На початку зустрічі Блаженніший Святослав розповів про ситуацію всередині країни, наголосивши, що «український народ вже 8 років є жертвою російської агресії», що спровокувало велику хвилю внутрішнього переселення людей та низку соціально-економічних проблем. «Однак якщо досі участь Росії замасковувалася у так званій гібридній війні проти України, то сьогодні ми бачимо, що загострення ситуації довкола України – це конфлікт між Росією та Західним світом. І Україна перебуває в центрі цього протистояння», – зазначив Предстоятель УГКЦ.

На запитання, якою є відповідь Церкви на сучасну кризу, Блаженніший Святослав визначив кілька важливих етапів: «Як спільнота віруючих людей, ми насамперед покликані молитися за мир. Хочу сказати, що особливо в такі моменти люди відчувають потребу єднатися в молитві, бути разом». У цьому контексті він розповів про молитовні ініціативи за мир, які впроваджені в УГКЦ з початку війни. «Окрім молитви, ми стараємося бути поруч з тими, хто найбільше страждає. Як християни, ми маємо робити конкретні діла милосердя, і за вісім років війни в нашій країні ми створили мережу солідарності з потребуючими через наш «Карітас» та інші ініціативи різного рівня». Глава УГКЦ наголосив, що «в цей час, коли звідусіль лунають тривожні повідомлення, Церква повинна бути голосом надії для свого народу, що Господь є з нами». Особливу місію, на його думку, Церква має в консолідації людей перед різного роду небезпеками.

Окрему увагу було приділено дипломатичним зусиллям Святого Престолу у досягненні миру та ролі Папи Франциска. Глава УГКЦ наголосив, що «ми відчуваємо готовність Святого Престолу відповідати на нові потреби та докладати всіх необхідних зусиль для уникнення війни на Європейському континенті і досягнення миру в нашій країні». Водночас Блаженніший Святослав зауважив, що «стиль ватиканської дипломатії відрізняється від інших дипломатій, однак саме завдяки цьому Святий Престол завжди зберігає за собою можливість медіації у вирішенні міжнародних конфліктів».

Глава УГКЦ заперечив інформацію про міжрелігійну війну в Україні. «В Україні нема міжрелігійної війни. Навпаки, різні конфесії роблять все можливе, щоб зберегти релігійний мир, впроваджують різні ініціативи, разом моляться за припинення війни». Блаженніший Святослав ознайомив учасників зустрічі з останнім дослідженням Центру Разумкова, яке показує важливе місце релігійності в житті українського суспільства та мирного співіснування різних конфесій.

Онлайн-зустріч Блаженнішого Святослава з ватиканістами була організована на платформі факультету соціальних комунікацій Папського університету Святого Хреста в Римі у співпраці з Асоціацією ISCOM та Секретаріатом Глави УГКЦ в Римі.