Глава УГКЦ обговорив з Послом Нідерландів роль УГКЦ в Україні: «Києвоцентричність є частиною ідентичності УГКЦ»
  • Птн, 02/07/2021 - 13:49

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у патріаршій резиденції в Києві провів робочу зустріч з Надзвичайним і Повноважним послом Королівства Нідерландів в Україні Йеннесом де Молом.

 

Зустріч відбулася з ініціативи пана Посла.

Спостерігаючи за впливом Церков на життя людей в Україні, пан Йеннес де Мол відзначив УГКЦ як лідера громадської думки, зокрема в контексті міжрелігійної діяльності щодо певних напрямків.

Глава Церкви, насамперед, розповів панові Послу, у чому полягає раціо присутності Глави УГКЦ у Києві.

Крім того, Предстоятель провів короткий екскурс у історію Київського християнства, зокрема того, яке зберегло пам'ять неподіленої Церкви ще перед розривом між Римом і Константинополем 1054 року. Він розповів історію унійних рухів і пригадав, що цього року виповнюється 425 років Берестейської унії.

Глава Церкви також поділився тим, як УГКЦ жила у підпіллі в часи Радянського Союзу, як виходила з катакомб та як 20 років тому папа Іван Павло ІІ беатифікував її новомучеників. Таким чином, за його словами, УГКЦ почала щоразу ширше входити в контекст українського суспільства.

Блаженніший Святослав подарував Послу Королівства Нідерланди в Україні книжку «Переслідувані за правду», яку гість прийняв з великим зацікавленням.

Говорячи про осідок Глави УГКЦ у Києві, Предстоятель відзначив, що це питання історичної справедливості. «Ми повернулися додому, звідки почалося Київське християнство. І сьогодні київський майданчик дає нам можливість виконувати всі завдання помісної Церкви, яка є присутня в усій Україні і звертається до цілого українського суспільства, незалежно від конфесії. А також як глобальної Церкви, яка опікується своїми громадами по цілому світі. Києвоцентричність є частиною нашої ідентичності», – резюмував Блаженніший Святослав.

Пан Йеннес до Мол відзначив, що уважно спостерігав за позицією Церков щодо карантинних обмежень, щодо вакцинації. Йому було цікаво більше дізнатися про УГКЦ: яка її історія, яке бачення суспільних процесів, України загалом.

Зокрема, його цікавило, як УГКЦ вибудовує стосунки з іншими Церквами в Україні. Частину розмови сторони присвятили обговоренню екуменічної концепції УГКЦ.

Пан де Мол запитав і про роль Церкви в міжнародних стосунках, особливо коли йдеться про світову українську громаду. Його цікавило, як Церква опікується емігрантами, як вона розбудовувала свої структури на поселеннях, зокрема перед Першою світовою війною, між Першою і Другою, після Другої світової війни, і як сьогодні УГКЦ намагається рухатися зі своїм народом.

Посол Нідерландів попросив також розповісти, як вибудовується комунікація УГКЦ із українським суспільством, і відзначив її роль у трансформації українського суспільства.