Глава УГКЦ обговорив зі Світовим конгресом українців підтримку українських біженців у світі
  • Чтв, 02/06/2022 - 11:36

У середу, 1 червня, в резиденції Глави УГКЦ в Києві відбулася зустріч Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава з управлінням Світового конгресу українців. На таку зустріч, яка відбулася з ініціативи СКУ, члени управління СКУ прибули вперше після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Від Світового конгресу українців у зустрічі з Главою УГКЦ взяли участь: президент СКУ Павло Ґрод, перший віцепрезидент СКУ і президент Союзу українських організацій Австралії Стефан Романів, третій віцепрезидент СКУ і президент Українського конґресового комітету Америки Андрій Футей, виконавчий Директор Конгресу Ігор Михальчишин, віцепрезидентка СКУ і президентка Конґресу українців Канади Олександра Хичій, виконавча директорка СКУ Соня Соутус, голова Представництва СКУ в Україні і голова Координаційного центру СКУ у Перемишлі Сергій Касянчук.

Головними питаннями, обговореними під час зустрічі, були підтримка українських біженців у світі, їх духовний і культурний зв’язку з Україною та допомога в інтеграції в українські громади по всьому світу.

Президент СКУ Павло Ґрод подякував Блаженнішому Святославу за активну роль Української Греко-Католицької Церкви у мобілізації української громади у світі на підтримку України і постраждалих від війни осіб. Він відзначив велику відкритість та активність духовенства та монашества УГКЦ як у служінні біженцям, які сьогодні вже перебувають і продовжують прибувати з України в різні країни світу, так і у зборі пожертв і гуманітарної допомоги, яка відправляється в Україну.

Було обговорено і можливість співпраці між СКУ, «Карітас України» та структурами УГКЦ в Україні задля надання необхідної гуманітарної допомоги внутрішньо-переселеним особам в Україні.

Крім того, управління СКУ відзначило, що УГКЦ є правдивим голосом України у світі та важливим джерелом правдивої інформації, зокрема в інформаційній війні, яка ведеться проти України.

Ще одним важливим питанням, обговореним під час зустрічі, було налагодження тісної співпраці між Українською Греко-Католицькою Церквою в Україні й світі та Світовим конгресом українців. Глава УГКЦ висловив сподівання, що така співпраця допоможе, з одного боку, гуртувати світове українство довкола підтримки України, Української Держави та українського війська, а з іншого – дозволить разом промовляти до світової громадськості, щоби будити чутливість світу, який вже починає втомлюватися від війни в Україні. «Чим довше війна буде продовжуватись, тим менше світ про неї говоритиме. Війна, на жаль, вже перестає бути новиною. Чутливість світового співтовариства до трагедії в Україні потрібно буде будити і утримувати надалі. І тому співпраця між Церквою і Світовим конгресом українців в цьому напрямку буде тільки розвиватися», – констатував Глава УГКЦ.

Також сторони проаналізували виклики, які сьогодні стоять перед українським суспільством. Говорили про жертв війни росії проти України, про безпосередні наслідки цієї війни в гуманітарній і економічній сферах, сфері міжнародних відносин, а також про те, що очікує Україну і українське суспільство у найближчому майбутньому, з огляду на те, що війна, на жаль, не припиняється.