Глава УГКЦ очолив молитву за єдність християн
  • Пон, 27/01/2014 - 12:23

26 січня в рамках Тижня молитви за єдність християн відбувся міжконфесійний Молебень у храмі Святого Василія Великого Української Греко-Католицької Церкви.
 

Під час Молебню спільно молилися: Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит, Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольській нунцій в Україні, владика Станіслав Широкорадюк, Єпископ Києво-Житомирської дієцезії РКЦ, єпископи та духовенство православних і протестантських Церков.

Проповідь виголосив Блаженніший Любомир. Звертаючись до присутніх, він, зокрема, сказав: «Дорогі в Христі парафіяни цього храму, гості, дорогі в Христі брати і сестри. Від імені господарів цього храму, від імені Комісії у справах єдності УГКЦ, сердечно бажаю привітати вас усіх і подякувати за вашу ласкаву присутність на цій молитовній зустрічі. Тема, яку вибрали на цей рік для ось цих молитовних зустрічей, взята з листа апостола Павла до коринтян: «Хіба Христос поділився?» Я попрошу отця Ігоря прочитати текст, який містить ці слова».

Відтак о. Ігор Шабан, голова Комісії у справах єдності християн, зачитав слова апостола Павла.

«Браття, благаю вас ім’ям Господа нашого Ісуса Христа,  щоб ви всі те саме говорили; щоб не було розколів поміж вами, але щоб були поєднані в однім дусі й у одній думці. Я бо довідався про вас, мої брати, від людей Хлої, що між вами є суперечки. Кажу ж про те, що кожен з вас говорить: «Я - Павлів, а я - Аполлосів, а я - Кифин, а я - Христів». Хіба ж Христос розділився? Дякую Богові, що я нікого з вас не охристив, крім Криспа та Ґая, щоб не сказав хтось, що ви були охрищені в моє ім'я. Я христив теж дім Стефана; а більш не знаю, чи христив я когось іншого. Христос же послав мене не христити, а благовістити, і то не мудрістю слова, щоб хрест Христа не став безуспішним. Бо слово про хрест - глупота тим, що погибають, а для нас, що спасаємося, сила Божа. Писано бо: «Знищу мудрість мудрих і розум розумних зведу нінащо знівечу! Де мудрий? Де учений? Де дослідувач віку цього?» Хіба Бог не зробив дурною мудрість цього світу? А що світ своєю мудрістю не спізнав Бога у Божій мудрості, то Богові вгодно було спасти віруючих глупотою проповіді. Коли юдеї вимагають знаків, а греки мудрости шукають, - ми проповідуємо Христа розп'ятого: ганьбу для юдеїв, і глупоту для поган, а для тих, що покликані, чи юдеїв, чи греків - Христа, Божу силу і Божу мудрість». 

Після зачитання слів зі Святого Письма Блаженніший Любомир наголосив: «Цей лист, властиво, написаний і до нас, бо, на жаль, ми також поділені. І ми сьогодні, дорогі в Христі, зійшлися тут не для того, щоб студіювати лист, обставини, в яких святий апостол Павло пише, а щоб молитися. Ми зійшлися на те, щоб молитися, не шукати людської мудрості, не оправдувати своїх помилок, гріхів, свого поділу, викликаючи всякі людські міркування, оправдувати себе, але ж ми, відкинувши всю людську мудрість, так звану мудрість, зійшлися разом, щоб в Ісуса Христа розп’ятого просити, щоб дав нам ласку об’єднатися в Ньому».

Департамент інформації УГКЦ