Глава УГКЦ очолив Патріаршу прощу до Грушева
  • Пон, 15/05/2017 - 11:06

26 квітня 1987 року Божу в с. Грушів на Львівщині 12-річній дівчинці Марії Кізим на балконі місцевої церкви з'явилася Божа Мати. Подія швидко набула розголосу. Десятки тисяч людей з різних кутків тодішнього Радянського союзу почали прибувати до Грушева. Грушівське чудо ознаменувало вихід УГКЦ з підпілля, розвал Радянського союзу і незалежність Української держави.

З нагоди 30-ліття події 14 травня 2017 року Божого відбулась проща до цього відпустового місця, яку очолив Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ.

Коментуючи недільне євангельське читання про зустріч Ісуса із самарянкою, Блаженніший Святослав розповів паломникам про біблійне значення криниці. Криниця була символом життя, адже якщо її не було, тоді життя завмирало. Крім того, криниця була місцем зустрічі людей, а також місцем зустрічі людини із Богом.

"Патріарх Яків збудував цю криницю, бо, спілкуючись з Богом, він торкнувся Його як Джерела власного життя і на пам’ятку цієї зустрічі збудував цю криницю, яка передавалась у спадок з покоління в покоління", - сказав проповідник.

Книга чисел називає криницю символом Божого закону, а воду, яку вона містить, - Божою Мудрістю. "Христос - живий, воплочений Бог - є справжньою криницею. Ця Криниця сама прийшла до людини спраглої вічного життя", - пояснив Блаженніший Святослав. За його словами, водою, яку несе в собі Ісус як Криниця, є Дух Святий - Податель життя, Який оновлює лице землі.

При зустрічі з самарянкою Ісус появляє себе як криницю води живої. Він, бажаючи дати жінці живої води, немовби копає в її серці нову криницю, щоб вона більше повіки не мала спраги. По розмові з Христом самарянка полишає жбан, з яким прийшла за водою, і поспішає до людей, несучи їм живу воду не в якійсь посудині, але в собі.

"Ріки води живої починають струменіти з її серця", - сказав проповідник. Адже бути причасником живої води означає самому перетворитись в криницю, яка дасть іншим змогу втамувати спрагу за вічним життям.

П’ючи живу воду - Духа Святого, - людина стає Його храмом. Тоді все небо стає присутнім у ній. Про це говорить сам Ісус: "Коли хтось мене любить, то й слово моє берегтиме і злюбить його мій Отець, і прийдемо ми до нього, і в ньому закладемо житло" (Йо. 14, 23). "Хто є причасником Духа Святого, той вміє істинно молитися", - додав Блаженніший Святослав.

Наприкінці проповіді Глава і Отець УГКЦ звернувся до паломників такими словами: "Бажаю усім вам напитися живої води благодаті Духа Святого зі святих тайн Церкви, щоб повернутись з прощі воскреслими і оновленими, так як звідси відходили сотні тисяч людей 30 років тому, щоб ми понесли живу воду усім тим, які так за нею шукають, проте ще не мають її".

Завершив Блаженніший Святослав своє звернення молитовним проханням: "Ісусе Христе, Жива Кринице вічного життя, зішли Духа Святого на Україну і обнови лице нашої землі".

Нагадаємо, що 26 квітня 1987 року Божу в с. Грушів на Львівщині 12-річній дівчинці Марії Кізим на балконі місцевої церкви з'явилася Божа Мати. Подія швидко набула розголосу. Десятки тисяч людей з різних кутків тодішнього Радянського союзу почали прибувати до Грушева. Грушівське чудо ознаменувало вихід УГКЦ з підпілля, розвал Радянського союзу і незалежність Української держави. З нагоди 30-ліття події 14 травня 2017 року Божого відбулась проща до цього відпустового місця, яку очолив Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ.