Глава УГКЦ очолює святкування 1025-річчя хрищення Русі-України у Вроцлавсько-Ґданській єпархії УГКЦ в Польщі
  • Суб, 14/09/2013 - 19:18

14 вересня 2013 р., в Білому Борі у Польщі, під проводом Глави УГКЦ, Блаженнішого Святослава Шевчука, у Вроцлавсько-Ґданській греко-католицькій єпархії розпочинаються урочисті дводенні відзначення 1025-річчя хрищення Русі-України, які збігаються з 55-річчям білобірських паломництв.

Білобірська греко-католицька парафія відома у всій Польщі завдяки щорічним прощам на празник Різдва Пресвятої Богородиці, на які приїжджають тисячі паломників з усієї країни. Крім того, тут існує єдина в Польщі сакральна споруда, проект якої розробив знаний митець, проф. Юрій Новосільський. Хоч білобірська парафія і не найбільша за чисельністю, то Білий Бір від самого початку існування парафії, заснованої 1957 року, виріс до ранґу найбільшого душпастирського осередку на Західному Помор’ї, а у вересні 2007 року Владика Володимир Ющак, ЧСВВ, єпископ Вроцлавсько-Ґдапнський, підніс храм до рівня першого в єпархії відпустового центру.

У суботу пополудні Блаженніший Святослав зустрінеться з представниками парафій, катехитами, вчителями української мови та представниками українських громадських організацій. Після відправи Великої вечірні з литією та виступу Театральної Групи „Навпаки” з Гданська Блаженніший Святослав зустріне ся з молоддю, щоб відповісти на її запитання. У нічному чуванні на тему «Ось Жених приходить опівночі...» братимуть участь хор парафії Різдва Пресвятої Богородиці в Білому Борі, камерний хор із Щеціна, український камерний хор «Тисячоліття» та чоловічий хор «Синтаґма».

У неділю вранці буде відправлено Молебень до Пресвятої Богородиці, відбудеться святковий концерт, відновлення хресних обітниць, а об 11-ій годині розпочнеться Архиєрейська Божественна Літургія, після якої процесійний похід та благословення іконою Богородиці «Мати скитальців» й посвячення води.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va