Глава УГКЦ освятить василіянський храм Св. Володимира у Херсоні
  • Нед, 26/04/2015 - 20:54

Щиросердечно запрошуємо на святкування з нагоди освячення храму св. Володимира при монастирі Отців Василіян у м. Херсон, яке відбудеться 2 травня за адресою: вул. 200-річчя Херсона, 53.

9:00 - Утреня.
10:00 - Архиєрейська

Освячення храму відбудеться за участі Блаженнішого Святослава (Шевчука), Отця і Глави УГКЦ, Апостольського Нунція – Його Високопреосвященства Архієпископа Томаса Едварда Ґалліксона, Секретаря Апостольської Нунціатури - Монсеньйора Пйотра Тарнавскі, Преосвященного Кир Василія (Івасюка), єпископа Коломийсько - Чернівецького, Преосвященного Кир Михаїла (Бубнія), Екзарха Одеського та адміністратора Кримського, Преосвященного Кир Василія (Тучапця), екзарха Харківського, а також численного духовенства та мирян.

Довідка:

Монастир святого рівноапостольного Володимира Великого, князя-хрестителя Київської Русі, був заснований у м. Херсон у 1996 р. отцями Чину Святого Василія Великого.

Отці василіяни отримали від місцевої влади ділянку землі на околиці Херсону для забудови під монастир та церкву. Перший монастир та церква-каплиця були збудовані з п’яти вагончиків, куди потяглися сотні мирян, спраглих віри і натхненного слова. У 2007 р. із с. Крилос, Галицького р-ну Івано-Франківської обл. до Херсона була привезена дерев’яна церква в розібраному стані. Церкву збирали два місяці. 3 червня 2007 р. відбулось урочисте відкриття першого і єдиного в Херсоні дерев’яного храму УГКЦ, який було освячено на честь святих рівноапостольних Кирила та Методія. У відкриті храму взяли участь священнослужителі різних християнських конфесій Херсона. Богослужіння у храмі рівноапостольних Кирила та Методія відправляються щоденно.

За весь період перебування на Півдні України отці василіяни утворили декілька греко-католицьких громад. Поблизу Херсона – у с. Сонячне та у с. Музиківка, в Херсонській обл. – у Лазурному Скадовського р-ну та с. Зміївка Бериславського р-ну, в сусідній Миколаївській обл. – в с. Шевченкове Жовтневого р-ну.

За свою коротку історію, з Божою допомогою, василіянський монастир здобув визнання у цьому регіоні: ведеться значна місіонерська, катехизаційна та духовно-просвітницька робота, налагоджені зв’язки з культурними та навчальними закладами м. Херсона та Херсонської області. Кількість прихожан храму в середньому сягає двох сотень осіб. На сучасному етапі до Святої Літургії долучається дедалі більше молоді. Прихожани приводять до храму своїх дітей та онуків, для яких отці-монахи кожного року організовують літні табори та різноманітні цікаві зустрічі. Відтак, побільшало юних парафіян. Отці василіяни несуть слово Боже всюди, де виникає потреба, навіть до сусіднього обласного центру – м. Одеса.

На сьогоднішній день, в зв’язку зі зростанням кількості прихожан, виникла необхідність в побудові мурованого монастиря та храму, який би вміщав значно більше людей. Тому 5 квітня 2009 р., відбулося освячення фундаменту під забудову нового василіянського монастиря та храму святого Володимира Великого.