Глава УГКЦ освятив пам’ятник праведному митрополитові Андреєві Шептицькому в Івано-Франківську
  • Птн, 28/08/2015 - 01:26

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав освятив пам’ятник праведному митрополитові Андреєві Шептицькому в Івано-Франківську. Автором монументу є скульптор Степан Федорин.

Пам’ятник споруджено до 150-річчя від дня народження митрополита Андрея та до 130-річчя Станіславівської (Івано-Франківської) єпархії, яка була створена в 1885 році. Якраз третім єпископом єпархії став 34-річний Андрей Шептицький. 24 вересня 1899 року відбулася його інтронізація у Катедральному соборі Святого Воскресіння в Івано-Франківську.

Освячення монументу відбулося в рамках Патріаршого Собору. «Наше соборове діяння, – сказав Блаженніший Святослав до вірних під час відкриття, – відбувалося під натхненням і, не побоюся цього сказати, за присутності митрополита Андрея разом з нами. Це його була ідея, щоби українці католики по всьому світу єдналися, були одною Церквою, з одним серцем і єдиною душею. Своєю вірою в Бога здивували світ. І так воно стається сьогодні».

Ми прибули сюди, каже Глава УГКЦ, щоб, зокрема, освятити цей пам’ятник митрополиту Андреєві і щоб ще раз вглянутися в обличчя цього Мойсея українського народу. «Ми бачимо постать праведного Митрополита серед діточок як батька, як учителя віри, як того, хто передає в їхні руки найцінніше, що має український народ, – його віру в Бога», – додав Блаженніший.

Предстоятель відзначив, що свого часу митрополит Андрей, один з небагатьох ієрархів, відважився написати листа до дітей. «Він пише про силу дитячої невинності і свободи від гріха. Він каже, що маленькі діти хочуть завжди здаватися сильними і великими. А Митрополит пояснює дітям їхню велич і силу, можливо, не через якісь фізичні якості, а через силу невинності дитячого духа, який має свободу, свободу від гріха. І наче пояснює дітям, а через них усім нам, що справді сильним є той, хто має силу побороти зло, хто є свобідний від гріха», – зазначив Глава Церкви.

Що каже Митрополит тому хлопчику і тій дівчинці? «Мабуть, він з ними говорить про силу і про свободу. Про силу, яка приходить від Христового Євангелія. Бачимо, що Митрополит передає хлопчикові книгу Євангелія. А дівчинка тримає в руках ікону, на якій зображено Юрія Змієборця, що заколює змію гріха. Це є ікона перемоги, справжньої свободи, але одне і друге є закорінене в Бозі, в Дусі Святому. А відкривається нам через віру в Бога. Ту віру, яку хотів навчити і передати своїм дітям праведний Митрополит», – сказав Блаженніший.

Глава Церкви подякував усім і кожному, хто причинився до того, що постав цей монумент Митрополитові.

«Він є у вигляді дзвону. Він задзвонить, збудить не лише Прикарпаття, а й усю Україну і його дзвін почує і Канада, і Сполучені Штати Америки, і Бразилія, і Аргентина, і Західна Європа, і Росія, і Казахстан, бо ці делегати є сьогодні з нами, а відтак уся наша Церква забринить голосом благовісті.

У свою чергу Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин) також подякував творцям проекту та жителям Івано-Франківська. Владика відзначив, що містяни з радістю сприйняли звістку, що на Прикарпатті буде пам’ятник праведному Митрополиту, і жертвували кошти на його спорудження.