Глава УГКЦ освятив пам’ятний барельєф Митрополитові Андреєві в Національному театрі опери та балету Львова
  • Суб, 27/08/2016 - 10:43

Сьогодні Господь дарував мені велику честь – освятити пам’ятний барельєф праведному Митрополитові Андреєві Шептицькому в цьому храмі мистецтва Львова, знаному на увесь світ, Національному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької.

Митрополит Андрей для українського народу, означає не менше, ніж у новітній історії Європи святий Іван Павло II. Вдало обрані слова Митрополита, які золотом викарбувані на цьому білосніжному барельєфі. Я заохочую кожного підійти, їх прочитати і подумати над цими словами: «Життя – це мистецтво, а творами цього мистецтва  є діла розуму, волі і душі».

Про це сказав Глава УГКЦ Блаженніший Святослав 26 серпня після освячення пам’ятного барельєфу праведному Митрополитові Андреєві Шептицькому. Участь в освяченні взяв Митрополит Ігор, Архиєпископ Львівський, владика Володимир (Груца), Єпископ-помічник Львівський.

Додамо, барельєф Митрополиту Андрею Шептицькому розміщений у фойє оперного театру поряд із барельєфом Папі Римському Івану Павлу ІІ.

«Ми бачимо в тому барельєфі праведного Митрополита, як митця, перш за все,  святості людської душі, - продовжив він далі. – Цей Митець усією душею любив український народ, а всі його діла розуму й волі, усі почування його серця є нашою сьогоднішньою українською мистецькою духовною спадщиною».

Блаженніший Святослав додав, що ця подія співпала із 25-річницею незалежності України та із хвилею декомунізації: «У цей історичний момент постать Митрополита - великого Митця, Будівничого не тільки людської душі, але й української державності, починає сяяти на всю Україну. З’являються вулиці, площі на честь Митрополита в Києві та у всій Україні». За його словами, сьогодні потрібно нашому народу когось, хто би наново об’єднав, пробудив в нас глибинні сили розуму і волі нашого народу.

«Хочу вам засвідчити, що такою єднальною силою українського народу є святість, мудрість і живе слово великого Мойсея українського народу владики Андрея. Дякую усім, які не просто шанують його, але й приймають його дух, користають із божественної мудрості, яка і сьогодні виливається на нас через його пастирське слово. Бо саме Львів стає маяком з якого виходить світло Митрополита Андрея і вказує всій України, що ми є на правильному шляху»,- сказав Блаженніший Святослав наприкінці.

Відтак у приміщенні Опери відбулася урочиста академія з нагоди відкриття барельєфу і вшанування пам’яті Праведного Митрополита. Участь у святкуваннях взяли Високопросвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, та Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії. Також  гостями урочистостей стали численні львів’яни, духовенство та представники влади.

Після завершення урочистостей до присутніх також звернувся Високопроесвященний владика Ігор, висловивши подяку організаторам урочистостей, зокрема, представникам Громадської ради «Святий Юр», гостям та учасникам академії.

Джерело: Департамент інформації УГКЦ та прес-служба Львівської Архиєпархії